Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Organisaties steunen bundeling inheemsen

Organisaties steunen initiatief voor bundeling inheemsen

30/07/2019 00:07 - Cheflin Paulus

De bijeenkomst om te komen tot een bundeling van Inheemsen.

De bijeenkomst om te komen tot een bundeling van Inheemsen. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De oproep van Patricia Sabajo en Mireille Draaibas om inheemsen te bundelen voor ontwikkeling en vooruitgang heeft de aandacht van bestaande inheemse organisaties. De twee initiatiefneemsters willen zich inzetten voor een gemeenschapscentrum voor inheemsen in Paramaribo, erkenning van de inheemse taal, educatie van de stammen en culturele overdracht, communicatie en ondernemerschap helpen stimuleren.

Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), zegt dat hij het initiatief zo veel mogelijk wil ondersteunen. Hij noemt de doelstellingen van Sabajo en Draaibas heel positief, maar waarschuwt dat achteraf niet moet blijken dat het initiatief politiek geladen is. Hij verwijst naar de situatie binnen zijn eigen organisatie waarbij tien dorpen zich hadden laten uitschrijven in 2018. "Dit moet echt niet gebeuren", aldus de voorzitter.

Het enige waarin hij zich niet kan terugvinden is het feit dat de twee initiatiefnemers een nieuwe organisatie willen oprichten. "Wij moeten nog even de kat uit de boom kijken. Het moet niet zo zijn dat wij in een andere richting geduwd worden. Wel moeten we als inheemsen daadwerkelijk een eenheid vormen."

Sirito-Yana Aloema, voorzitter van de Organisatie voor Inheemsen in Suriname, zegt dat hij niet op de discussieavond zaterdag aanwezig kon zijn, maar wel een vertegenwoordiger heeft gestuurd. Die heeft hem gerapporteerd over het verloop. "Het is een goed idee. Wij zijn, net als zij, ook gestart met het bundelen van mensen, ongeacht wie of wat. De vooruitgang zal niet zomaar komen, maar wij moeten ergens beginnen en daarvoor vechten we al jaren."

Aloema, die niet denkt dat het initiatief van de vrouwen politiek gelieerd is, verzekert dat de initiatiefnemers en ook de rest van de inheemse bevolking op zijn volle ondersteuning mogen rekenen. "We zijn samen een soort van paraplu en moeten iedereen die vooruitgang nastreeft ondersteunen. Politiek brengt de mensen in de war, terwijl de filosofie van de inheemsen is om vredelievend te leven."

Ook ex-Vidsvoorzitter Lesley Artist, dorpshoofd van Redi Doti, kan zich vinden in het streven van de initiatiefnemers. Hij zegt zich jaren te hebben ingezet voor ontwikkeling en vooruitgang van de inheemsen. "Zolang de rechten van de inheemsen erkend worden, ben ik voorstander. Ik was zaterdag niet op de bijeenkomst, maar ik denk dat de dames goede bedoelingen hebben. Elk initiatief om het inheemse volk verder te brengen moet worden ondersteund."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina