Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kinderen inspiratie kunstenares Tjon Pian Gi

Kinderen inspiratie kunstenares Tjon Pian Gi

31/07/2019 18:07 Error parsing XSLT file: \xslt\artikelAuteur.xslt

Kit-Ling Tjon Pian Gi met enkele van de werken uit de expo 'One can make a difference' in Readytex Art Gallery.

Kit-Ling Tjon Pian Gi met enkele van de werken uit de expo 'One can make a difference' in Readytex Art Gallery. Foto: Tascha Aveloo  

PARAMARIBO - De bekende kunstenares Kit-Ling Tjon Pian Gi presenteert na zeven jaar weer een solo-expositie. Het thema is “One can make a difference’, één kan het verschil uitmaken.

De inspiratie voor de expositie begon met een reis naar Brazilië. Daar maakte zij de enorme verschillen mee tussen rijk en arm. De fafela's - enorme krottenwijken tegen heuvels aan - tegenover de midden- en rijkere klasse, maakte de enorme kloof duidelijk. "Ik dacht: Rio de Janeiro is een grote moderne stad. En in mijn hoofd vergeleek ik deze wereldstad met Europese steden, superschoon en niet zo overduidelijk zichtbaar de enorme armoede."

Toen de kunstenares terug was in Suriname, was zij in de war maar ook heel erg geïnspireerd. Haar eerste gedachte was toen om iets te maken dat geheel geïnspireerd was op wat zij had gezien in Brazilië. Maar toen de kunstenares om zich heen keek kwam zij tot de ontdekking  dat we hetzelfde hebben in Suriname. "We staan op de World Heritage-list maar je hebt zwervers die daar gewoon liggen op die prachtige hoge stoepen."

Voor Tjon Pian Gi was het voormalige hoofd Lioe A Ngie van de Openbare school te Clevia - waar zij zelf woont - het ideale  voorbeeld van iemand die goed werk doet ondanks alles.  "Zij heeft van een kleine districtsschool , een voorbeeldschool gemaakt in de twintig jaar dat ze er heeft gewerkt. Ze heeft gezorgd dat er een bibliotheek is, een computerkamer met docent en nog veel meer. Daar werd de gedachte van 'one can make a difference' geboren."

De kunstenares  besloot om op bezoek te gaan op de school en daar kwam zij zoveel blijde  opgewekte gezichten tegen van kinderen die vol goede moed de toekomst tegemoetzien. "Het is een school aan de rand van de stad voor kinderen van wie de ouders het vaak financieel moeilijk hebben en toch was het merendeel onbevangen en opgewekt, met een positieve blik naar de toekomst."

"Door dit schilderproject heb ik ook een ander toekomstbeeld gevormd. Waarbij kinderen het uitgangspunt vormen." De schilderijen bevatten de hoofden van kinderen met hun torso en zijn veelal in zwart-, wit- en grijstonen, getekend met een bepaalde krijtsoort, in combinatie met textiel en acryl op doek.

Een deel van de kinderen is in kleur getekend. "Dat verwijst naar hun toekomst. Jongeren inspireren me heel erg om anders te kijken naar alles. Ze hebben een frisse blik en zijn echt een bron van inspiratie." De gloednieuwe solo-expositie van Kit-Ling Tjon Pian Gi in Readytex Art Gallery wordt op donderdag 1 augustus geopend door Marie Levens. De werken zijn te zien tot en met 31 augustus.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina