Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Neurologie AZP krijgt moderne apparatuur

Neurologie AZP krijgt moderne apparatuur

31/07/2019 08:11 - Naomi Hoever

Medisch directeur van AZP Lindy Liauw Kie Fa geeft een een bedankje aan Khairul Hamidi Bin Khalid, Country Head Petronas Suriname Exploration & Production.

Medisch directeur van AZP Lindy Liauw Kie Fa geeft een een bedankje aan Khairul Hamidi Bin Khalid, Country Head Petronas Suriname Exploration & Production. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft moderne neurochirurgische apparatuur ter waarde van 200.000 US dollar gekregen van de Maleisische oliemaatschappij Petronas. De symbolische overhandiging heeft dinsdag plaatsgevonden. De apparatuur is voor de intensivecare-unit van de afdeling Neurologie en voor de kinderafdeling. De nieuwe apparatuur komt in de plaats van de verouderde apparaten, die nog werken, maar wel op hun retour zijn.

Met het nieuwe materiaal zullen operaties soepeler verlopen, zegt neurochirurg Harvey Kort. "Als we praten over neurochirurgie moet niet gedacht worden aan een operatie in de rug of de hals maar aan de hersenen", zegt hij. Alle operaties van de hersenen beginnen met het openen van de schedel.

Kort: "De tot nu toe gebruikte boor om de schedel te openen is nog goed, maar we hadden wel door dat die zijn langste tijd heeft gehad. Vandaar dat we opzoek zijn gegaan naar een nieuwe voordat de oude zou uitvallen en spoedoperaties in het geding zouden komen. Als we de schedel niet opensnijden, kunnen wij de operatie niet uitvoeren. De manier waarop de schedel wordt opengemaakt, is het moeilijkste deel van de ingreep en daarbij mag het niet mis gaan."

Kort zegt dat er bij een operatie soms bijwerkingen kunnen optreden. "De wijze waarop de schedel wordt geopend is heel belangrijk voor het slagen van de operatie. Wij kunnen neurologische operaties nu beter uitvoeren."

Medisch directeur Lindy Liauw Kie Fa sprak mede namens de algemeen-directeur van het ziekenhuis, Claudia Redan een dankwoord uit. Dit is de zevende donatie van Petronas aan het ziekenhuis. Volgens de visie 2020 moet er gezondheid geboden worden op maat aan een ieder. Petronas is vanaf 2015 actief in Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina