Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Deelnemers Youth Voice gepest op sociale media

Deelnemers Youth Voice gepest op sociale media

01/08/2019 15:21 - Cheflin Paulus

Deelnemers Youth Voice gepest op sociale media

Foto: Facebookpagina Youth Voice  

PARAMARIBO - “Men is constant gefocust op negativiteit. Ik wil niet dat de kinderen zich slecht blijven voelen. Ik betreur het ten zeerste dat een post op Facebook hiervoor heeft gezorgd. Ik had dit echt niet verwacht.” Dit zegt Tekisha Abel, jurylid van het talentenprogramma Youth Voice, in gesprek met de Ware Tijd.

Ze reageert op een bericht over enkele jongeren met zelfmoordneigingen omdat ze op Facebook zijn gepest. Het gaat om deelnemers die niet door de auditie zijn gekomen. Abel is niet te spreken over het nieuws dat de jongeren depressief zijn geraakt door de heisa op sociale media. Ze noemt het feit dat niet alle kinderen naar de volgende ronde gaan heel normaal. 

"Ik had nooit gedacht dat dit Youth Voice-gedoe zoveel aandacht met zich zou meebrengen en vind het erg dat men kleine deeltjes van de video pakt en manipuleert. Door die Facebookpost en rommel die mensen posten en delen krijgen de kinderen echt een andere beeld over hun optreden", vindt Abel.

De juryleden gaan volgens haar "heel respectvol" om met de kinderen. "In de zaal zijn wij normaal. Het is deel van de show dat niet een ieder door kan. Je kan een teleurstelling hebben, dat hoort er gewoon bij. Ik ben ook naar de ouders geweest van een contestant en ik heb hem gerustgesteld toen hij teleurgesteld was. We staan er niet bij stil hoeveel pesten kan teweeg brengen." 

Ook jurylid Gail Eijk is niet te spreken over de ontwikkeling en noemt het "erg lastig" dat de kinderen worden gepest. "Het is jammer dat men beeldmateriaal neemt en er zijn eigen draai aan geeft. In voorgesprekken zijn zaken over hoe het er aan toe gaat bij de talentenjacht aan de kinderen uitgelegd." Geen van de kinderen is volgens Eijk op een "onheuse" wijze behandeld.

Hoofdinspecteur Humprey Naarden van het Korps Politie Suriname, die zegt zelf gepest te zijn, is niet gerapporteerd door de jeugdpolitie over wat gebeurd is. Hij is wel geconfronteerd met het nieuws dat deelnemers aan het contest als gevolg van pesten aan zelfdoding denken.

De politiefunctionaris stoort zich eraan dat steeds meer jongeren slachtoffer worden van pesten en verwijst naar een geval waarbij vorig maand hierdoor een student zelfmoord heeft gepleegd. "We moeten tot onze jongeren praten, omdat pesten verregaande gevolgen kan hebben voor anderen. Slachtoffers moeten hun leven hierdoor niet laten bepalen. Mensen die pesten zijn vaak onzeker of jaloers en hebben een probleem met zichzelf. Als de persoon merkt dat je gevoelig bent voor pesten gaat hij door. Je moet ze die voldoening niet geven."

Hij adviseert jongeren die hebben meegedaan aan de contest dat zij zich niet uit het veld laten slaan. "Ze hebben de moed gehad om daar te staan. Hoeveel van de anderen die pesten zouden dat durven?"

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina