Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sieglien Burleson biedt geloofsbrieven aan bij EU

Ambassadeur Burleson biedt geloofsbrieven aan bij EU

06/08/2019 19:32

Sieglien Burleson samen met EU-president Donald Tusk.

Sieglien Burleson samen met EU-president Donald Tusk. Foto: NII  

PARAMARIBO - Ambassadeur Sieglien Burleson is nu officieel Surinames vertegenwoordiger bij de Europese Unie (EU). Daartoe heeft zij haar geloofsbrieven aangeboden aan EU-president Donald Tusk. Het NII maakt dinsdagavond melding hiervan in een persbericht. Tijdens de ontmoeting werden de goede betrekkingen tussen Suriname en de EU door beide functionarissen onderstreept.

Tijdens het korte onderhoud op 16 juli is onder meer gesproken over de lopende post-Cotonou-besprekingen in ACP-EU-verband. De ACP-landen - in Afrika, het Caribisch gebied en de Pacific - hebben een bijzondere band met de Europese Unie. De landen hebben de aspiratie om armoede uit te bannen met economische groei en diversificatie. Ambassadeur Burleson heeft de wens uitgesproken dat de EU het streven van de ACP tot een prioriteit maakt. 

In het kader van de bilaterale relatie met de EU, vanaf 2014 tot en met 2020 onder het elfde Europese Ontwikkelingsfonds (EDF), put Suriname uit een pot van 13,8 miljoen euro. De middelen bieden ondersteuning aan duurzame agrarische productie, economische diversificatie, bevordering van werkgelegenheid en verbetering van het welzijn van de Surinaamse bevolking.

Uit het tiende EDF (2008-2013), is al voor 19,8 miljoen euro ontvangen voor verbetering van de infrastructuur voor transport. Het voornaamste project hieruit was de rehabilitatie van de Oost-Westverbinding (Meerzorg-Albina) voor ruim 17,5 miljoen euro.

Suriname heeft ook geprofiteerd van de speciale EU-assistentie aan bananenexporterende landen in de ACP. Voor 22 miljoen euro werd de herstructurering van de bananenindustrie gefinancierd. Ook als Caricom en Cariforum-lid neemt Suriname deel in de ACP-EU-samenwerking, waarover thans wordt onderhandeld en van waar Suriname straks middelen nog verwachten.

Dit onderstreept volgens ambassadeur Burleson het belang van de accreditatie van Suriname bij de EU, een samenwerking met een meerledig karakter. De scheidende EU-president wordt binnenkort vervangen door Charles Michel, nu nog premier van België. Ambassadeur Burleson is sinds oktober 2018 namens Suriname gestationeerd in België, als permanente vertegenwoordiger in Brussel en EU.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen