Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Complexe kleine goudmijnbouw

COMMENTAAR: Complexe kleine goudmijnbouw

06/08/2019 12:00

COMMENTAAR: Complexe kleine goudmijnbouw

 

ONTEVREDEN GOUDZOEKERS VAN Nieuw Koffiekamp willen opnieuw onderhandelen met goudmultinational Rosebel Goldmines (RGM) en de regering. Zij willen de overeenkomst die de belangenorganisatie Makamboa heeft met het bedrijf wijzigen omdat ze vinden dat de organisatie niet optimaal communiceert met de grotere groep goudzoekers.

Opmerkelijk is ook dat zij toegeven dat er inderdaad andere goudzoekers dan de bewoners van Koffiekamp in het gebied waren, maar dat hun aanwezigheid te maken heeft met ontruimingsacties van de overheid in andere gebieden. Dat toont eens te meer aan dat de regering er maar niet in slaagt een duurzame oplossing te vinden voor het probleem van de bewoners in het gebied.

Behalve dat het probleem 'complex' is, zijn er verschillende invalshoeken aan te koppelen. Critici zeggen bijvoorbeeld dat de mensen in het gebied onmogelijk als illegaal bestempeld mogen worden, omdat zij er vóór de multinational waren. Anderen vinden dat het zoeken naar goud in dat gebied een traditie is, terwijl een derde groep vindt dat de manier waarop het er nu aan toegaat niets te maken heeft met traditie.

Eén ding is zeker: als er geen alternatieven zijn om aan werk te komen en er geen duidelijke structuur is om andersoortig ondernemen te stimuleren zal dit probleem nog in lengte van dagen doorgaan. Veel van de mensen - en zelfs parlementariërs - stellen dat er begunstigden van de regering zitten tussen de goudzoekers en dat structureel optreden daardoor moeilijk is. Maar Suriname is 'klein' genoeg om te kunnen destilleren dat de belangen overal zitten, anders was deze kreet niet bij een kreet gebleven.

Er zijn ook talrijke onderzoekingen geweest naar de problemen in de goudmijnbouw, waarbij er aanbevelingen zijn gedaan. Veelal is de conclusie dat ontruiming alleen geen duurzame oplossing is. Er moet ook nog aan nazorg gedaan worden en met de gemeenschappen nagegaan worden welke duurzame ingrepen nodig zijn om het probleem structureel op te lossen. Opties als het betrekken van goederen en diensten bij de lokale gemeenschappen worden ook genoemd.

Het probleem is niet nieuw. Landen als Frans-Guyana, Guyana en Brazilië hakken ook met dit bijltje, maar dan een stuk radicaler. Dat heeft vaak ook te maken met de rampzalige gevolgen die het grootschalige gebruik van kwik met zich meebrengt. En hoewel we als land hebben beloofd dat we sinds vorig jaar bij de ondertekening van het Minamata-verdrag zouden beginnen met het uitbannen van het gebruik van kwik, is daar nog niet veel van terechtgekomen. Al met al een tunnel waarin nog geen zicht is op licht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina