Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Basistraining economie voor mediawerkers

VES organiseert basistraining economie voor mediawerkers

09/08/2019 22:07 - Van onze redactie

Basistraining economie voor mediawerkers

 

PARAMARIBO - 'Cijfers liegen niet!' Onder deze titel biedt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) aan mediawerkers een basistraining economie aan. Aanleiding hiervoor is het rapport 'Begroting Snapshot & Economisch Review 2018' van het ministerie van Financiën. De training is relevant voor meerdere beroepsgroepen, meldt de VES in een persbericht.

Uit berichten in de media constateert de VES dat mediawerkers inhoudelijk niet in staat waren de gepresenteerde cijfers en conclusies adequaat te beoordelen. "De kwaliteit van het mediaproduct is voor een groot deel afhankelijk van het economische kennis- en ervaringsniveau van de mediawerker."

De VES stelt dat mede daarom de kennis over de economie en de toepassing ervan door de mediawerkers "van belang is voor de ontwikkeling van Suriname". Doel van de training is dat mediawerkers vertrouwd raken met de basisbegrippen in de economie en statistiek en met de toepassing ervan in de Surinaamse economische praktijk.

Het rapport is op 7 juni aan de pers gepresenteerd. Na bestudering ervan komt de VES tot de conclusie dat het rapport beter de titel had kunnen dragen die door statistici vaak wordt gebruikt: 'Figures don't lie, but liars figure' (Cijfers liegen niet, maar leugenaars gebruiken cijfers).

Het rapport staat bol van holle frasen en er worden een aantal open deuren ingetrapt, stelt de VES. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat "de economie van vandaag veel beter aantrekt dan in 2016". Echter, elke vergelijking met 2016, het laatste economisch dieptepunt, valt per definitie beter uit.

"Bovendien, als we Suriname met Venezuela of Haïti vergelijken doen we het uitmuntend goed", aldus de VES. De vereniging rept over "tegenstrijdigheden en feitelijke onjuistheden" in het rapport. Terwijl er wordt gesteld dat door bezuinigingen de uitgaven van de overheid zijn afgenomen, tonen de cijfers aan dat de uitgaven juist fors zijn toegenomen.

Daarnaast wordt er voor 2019 een financieringstekort van SRD 1.664 miljard geprojecteerd, min 6 procent van het bruto binnenlands product. "Dit is ronduit een aanslag op de intelligentie van elke Surinamer. De bewuste verdraaiing van de werkelijke toestand van de economie middels cijfers, al dan niet via de mediawerkers, is dus onderdeel van gericht overheidsbeleid."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina