Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President gelooft in eenheid onder inheemsen

President gelooft in eenheid onder inheemsen

09/08/2019 17:57 - Jason Pinas

President Bouterse (midden) en first lady Ingrid Bouterse-Waldring (tweede van links) deden ook mee met de samburadans.

President Bouterse (midden) en first lady Ingrid Bouterse-Waldring (tweede van links) deden ook mee met de samburadans. Foto: NII  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft vrijdag tijdens de viering van de Dag der Inheemsen in Palmentuin opgeroepen tot eenheid onder de verschillende stammen. Volgens hem kan er pas dan grote vooruitgang geboekt worden.

Het staatshoofd erkent dat er een behoorlijke achterstand is bij de groep. Met name het grondenrechtenvraagstuk is een heet hangijzer. "Maar ik ben ervan overtuigd dat we er uiteindelijk samen uitkomen" verzekert Bouterse.

Ook minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling onderstreept het belang van samenwerken van de inheemsen. Hij vindt het daarom jammer dat sommige organisaties niet participeren bij de verschillende hoorzittingen die worden gehouden om oplossingen van het grondenrechtenprobleem te bespreken. "We zullen binnenkort alle presentielijsten tonen aan het volk zodat het kan zien wie het met hun meent" aldus Dikan.

Zowel Bouterse als de minister zegt dat deze dag een bezinningsmoment moet zijn. Sirito-Yana Aloema, vertegenwoordiger van de Organisatie van inheemsen in Suriname, vroeg de beleidsmakers om meer aandacht te schenken aan bescherming van het bos. Dit verzoek kwam ook van enkele milieuactivisten uit Brazilië. Opvallend was de afwezigheid van de Vereniging van inheemse Dorpshoofden (Vids). Het is onduidelijk waarom de groep niet vertegenwoordigd was.

Na de toespraken van de verschillende sprekers hebben de aanwezigen samen gedanst op samburamuziek. Bouterse is intussen vertrokken, maar de verschillende activiteiten worden nog voortgezet. Grote groepen mensen komen nog binnenstromen voor het feest dat tot in de kleine uurtjes doorgaat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina