Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regen houdt publiek niet weg van Palmentuin

Regen houdt publiek niet weg van Palmentuin

09/08/2019 20:23 - Audry Wajwakana

Bij de tamusjiceremonie lieten enkelen zich vrijdag in de vroege ochtend met één van de swit watra's uit de prapi baden.

Bij de tamusjiceremonie lieten enkelen zich vrijdag in de vroege ochtend met één van de swit watra's uit de prapi baden. Foto: Jomara Roletti  

PARAMARIBO - Standhouders en bezoekers van de jaarlijkse 'Ingi Dey'-viering in de Palmentuin hadden het dit jaar niet makkelijk. De korte, maar hevige stortbuien zorgden ervoor dat vele plekken in een modderpoel veranderden.

Bezoekers lopen in plassen en enkele standhouders staan zelfs in de modder. Desalniettemin drukt dat de pret niet, om de Dag der Inheemse Volkeren uitbundig te vieren. De Palmentuin is vol met verschillende stands - van eet tot craftstands - en ook plekken waar de mierenproef kon worden gedaan of lichaamsbeschilderingen konden worden gezet. Voor de kinderen is er een carrousel of een ritje op een paard. Rond drie uur in de middag is het bloedheet en de verschillende eetstands hebben het druk. Op het podium treden verschillende inheemse bands op. Die optredens worden afgewisseld met muziek van een dj.

Eén van de standhouders in de Palmentuin is Elisabeth Dalen van Go Bana. Zij verkoopt handgemaakte tassen vervaardigd van bananenvezels. "In Suriname werden de bananenstammen weggegooid, terwijl die in andere landen voor diverse doeleinden worden gebruikt. Sinds we weten wat we ermee konden, zijn we een project gestart. Eerst met inheemse vrouwen, vanwege hun kennis van vlechtwerk met onder meer de mauricipalm en andere vezels", vertelt Dalen.

De inheemse vrouwen hebben workshops verzorgd aan diverse geïnteresseerden, die nu een productieteam hebben gevormd om tassen te vervaardigen. "De vrouwen kunnen hier hun huisnijverheid kwijt en tevens is dit een bron van inkomsten", vertelt ze. Over de afgelopen drie dagen is ze tevreden over de verkoop van de tassen in de Palmentuin. "Alleen blijkt dat de organisaties van de viering in de Palmentuin weer niet goed voorbereid zijn op deze dag. Dit feest heeft het karakter van een festival."

Dalen: "Het heeft geregend: bezoekers lopen in plassen en standhouders staan in plassen. Alle prullenbakken zijn overvol. Plaats desnoods extra grote vuilnisbakken en laat die om de zoveel tijd opruimen." Terwijl ze dit zegt wijst ze naar lege foambakjes en petflessen, die sinds donderdag niet zijn opgeruimd. "Dit is echt geen mooi gezicht als we toeristen hier krijgen."

De viering van inheemse dag begon rond zes uur 's morgens met de tamusjiceremonie, waarbij er werd gebeden, gezongen en gedanst. Jocelyne Aloema van de stichting Amazone Markt en Organisatie van inheemsen in Suriname (OIS) raakte helemaal emotioneel over de verdeeldheid onder de inheemsen. Wederom deed ze een beroep om te bundelen, het volk te versterken en te strijden voor erkenning als inheems volk.

Na de emotionele boodschappen konden de aanwezigen een wasi nemen uit één van de twee geprepareerde prapi met swit' watra. Men kon kiezen voor de tulala-watra waarin magische planten en kruiden waren verwerkt of voor een geurig bloemenmengsel. De vloeistoffen hebben als werking om hebi's weg te halen en krin skin te versterken. Enkelen lieten zich uit beide kruiken het vloeistof door Arnesta Jagendorst over zich heen gooien.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina