Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinaamse inheemsen solidair met Brazilië

Surinaamse inheemsen solidair met inheemsen in Brazilië

10/08/2019 05:14 - Amanda Palis

Vertegenwoordigers van inheemse groepen bieden een petitie aan, aan de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar.

Vertegenwoordigers van inheemse groepen bieden een petitie aan, aan de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het was een boodschap van solidariteit donderdagochtend voor het gebouw van de Braziliaanse ambassade, toen verschillende vertegenwoordigers van inheemse groepen een petitie aanboden aan ambassadeur Laudemar Aguiar. "Met deze petitie willen wij onze bezorgdheid uiten over het toenemende geweld tegen de inheemse volkeren en vernietiging van ons Amazone-regenwoud", zei Audrey Christiaan.

Zij is de vertegenwoordiger van het Inheems Platform in Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang. Christiaan verwijst vooral naar de moorden die in juli zijn gepleegd bij de Wajapi, een inheemse bevolking in Amapa, een stad in het noorden van Brazilië. 'Kapitalisten kappen de bossen kaal waarvan de mensen afhankelijk zijn voor voedsel en onderdak. Als inheemsen zijn wij de bewakers van onze Amazone en het is nu de tijd om te vechten als ons bos wordt vernietigd door regeringen en multinational ondernemingen', staat in de petitie.

Verschillende vertegenwoordigers van tribale gemeenschappen waren bij de ambassade en werden ondersteund door milieuactivisten en aanhangers van PRO, de politieke partij waar Christiaan bij betrokken is. "Wij roepen iedereen op om bij de herdenking van de Dag der Inheemsen de zaak van de grondenrechten van de inheemsen in Suriname en de gehele wereld te ondersteunen", zegt Jupta Itoewaki, vertegenwoordiger van de Wayana's uit Kawamhekan.

Voordat het incident zich voordeed bij de Wajapi-gemeenschap, was Itoewaki daar enkele dagen op bezoek met een delegatie. "Het kwam voor ons als een schok, omdat wij een tribale gemeenschap zijn. Wij hebben nog met het hoofd van de stam - die intussen vermoord is - gesproken over bescherming van onze inheemsen tegen de goudzoekers en houtkappers die ons oerwoud binnendringen", zei Itoewaki tegen de ambassadeur.

De diplomaat trachtte de aanwezigen gerust te stellen met de mededeling dat de behoeften van de inheemse bevolking en bescherming daarvan de aandacht hebben van de Braziliaanse overheid. Hij verzekert dat de overheid de zaak van de inheemse moorden nog aan het onderzoeken is.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina