Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Platform voor andere aanpak problemen Latour

Jongerencollectief Latour wil problemen anders aanpakken

13/08/2019 16:57 - Cheflin Paulus

De opkomst op de discussieavond was teleurstellend.

De opkomst op de discussieavond was teleurstellend. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Een platform opzetten en een plan maken voor verbetering van het veiligheidsgevoel en het oplossen van andere problemen voor het ressort Latour. Dit moet uiteindelijk leiden tot een vastomlijnd plan dat aan de overheid zal worden aangeboden. Met deze focus is zaterdagavond te Stibula een discussie georganiseerd door het jongerencollectief van het ressort.

De initiatiefnemers zijn Naomi Hoever en Giovanny van Kust. Ondanks de tegenvallende opkomst - er waren ongeveer twintig man los van het panel en de initiatiefnemers - was de discussie vrij fel. Het panel, dat bestond uit Stibula-coördinator Wilgo Koster, pedagoog Roel Resida, andragoog Erik Sinester en agoog Helmut Gezius, ondersteunt het initiatief van het jongerencollectief.

De panelleden hebben actuele problemen in het ressort aangekaart en uitgeplozen. Vertegenwoordigers van de politieke partijen Abop, SPA, NPS, VHP en Strei! hebben kritisch gesproken over negatieve zaken die zich vooral de afgelopen maanden in Latour voordoen. Zij constateerden dat er veel werk te doen is, dat alleen door samenwerking succesvol zal verlopen. De NDP, BEP, Pertjajah Luhur en Pro waren ook uitgenodigd, maar ze zijn niet komen opdagen.

Van Kust noemde de discussieavond geslaagd, ondanks de matige opkomst. De initiatiefnemers hebben veel gedaan om mensen te bewegen aanwezig te zijn. Zo zijn op uitnodigingen bezorgd bij meer dan twintig scholen in de omgeving.

"U weet hoeveel duizenden mensen in Latour wonen en u heeft de opkomst gezien. Was het een andere activiteit, dan waren er zeker meer mensen. Dit geeft veel aan over hoe wij denken. Als er morgen gezegd wordt dat niemand het voortouw wil nemen, is dit de oorzaak", zei hij teleurgesteld.

Hij heeft bewoners in het ressort opgeroepen om zich te bundelen. "Wat is onze actieve bijdrage aan het verbeteren van de wegvagende normen en waarden? Iedereen praat over hangjongeren en criminaliteit, zoals berovingen, maar als wij niet opkomen gaat het niet lukken om er een einde aan te maken."

Gezius benadrukte de noodzaak om een discussie over de actuele problemen op gang te brengen. Hij voerde zijn gehoor terug naar twee recente branden waarbij vijf kinderen zijn omgekomen en zei dat dit een ommekeer moest zijn voor de bewoners van de wijk. Het gebeuren zou een 'moment' moeten zijn om te beseffen dat er verandering moet komen in de wijze waarop mensen omgaan met normen en waarden.

Overigens, de panelleden zaten niet op één lijn als het gaat om de wijze van aanpak van de problemen. Zo pleitte Resida voor het bewustmaken van opvoeders, onder wie ouders voor een multidisciplinaire aanpak. Hij sprak van "een kwalijke zaak" dat veel jeugdigen in het gebied niet naar school gaan. "Het is moeilijk om een bevolking gezond te krijgen die weinig educatie genoten heeft."

Sinester noemde zelfreflectie bij opvoeders van groot belang. "Wat wij laten zien aan kinderen is belangrijk. Wij als oudere mensen moeten veranderen en ons bundelen. Veel van wat nu mis gaat is bij de ouderen onder ons veroorzaakt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina