Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Weer onrust in Brokopondo

Weer onrust in concessiegebied Brokopondo

13/08/2019 08:27 - Cheflin Paulus

Districtscommissaris van Brokopondo, Frederik Finisie, is bezorgd over de spanningen in het disctrict.

Districtscommissaris van Brokopondo, Frederik Finisie, is bezorgd over de spanningen in het disctrict. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De rust in het goudconcessiegebied in district Brokopondo is nog niet teruggekeerd. Integendeel, er doen zich nieuwe spanningen voor. Districtscommissaris Frederik Finisie is duidelijk bezorgd. Vanaf het fatale schietincident op 28 juli in het concessiegebied van Rosebel Gold Mines waarbij Furgill Aloeboetoe is omgekomen, heerst er een spanning tussen de porknokkers en de autoriteiten.

Op die dag werden door verhitte burgers in het gebied machines en een bus van goudbedrijf Iamgold in brand gestoken. Zaterdag was het opnieuw raak. Onbekende personen hebben er weer vernielingen aangericht. Dit bevestigt Finisie in gesprek met de Ware Tijd. Er gaan autoriteiten naar het gebied voor observatie.

De burgervader maakt zich zorgen over het gedrag van de kwaadwilligen. "Die mannen zijn zover gegaan om een elektriciteitsmast zodanig te vernielen dat die maar op één van de drie poten stond. Het is gewoon verschrikkelijk. Ik kan het mij niet voorstellen." De EBS heeft met andere belanghebbenden de mast hersteld.

Finisie zegt dat er ook op een auto is geschoten. De politie stelt een onderzoek in. Op het moment dat de krant politiewoordvoerder Humphrey Naarden sprak, was hem nog niets gerapporteerd over de jongste ontwikkelingen.

Intussen is de door een lid van de taskforce doodgeschoten Aloeboetoe begraven. Een zus van hem zegt tegen de krant niet op de hoogte te zijn van de voortdurende spanningen in het gebied. Over de begrafenis zegt ze: "Alles is goed verlopen. Wij hebben geen last gehad. Alles is nu rustig en wij kijken als familie vooruit."

In de omgeving van La Vigilantia bij familie werd ter nagedachtenis aan Aloeboetoe een dedeoso gehouden en niet ver daarvandaan waren op straat ook kaarsjes aangestoken en op de grond gezet.

In dezelfde omgeving hadden op 30 juli mensen, duidelijk boos om wat twee dagen eerder gebeurd was op de concessie, aan de Meursweg nabij de Martin Luther Kingweg te Paranam autobanden in brand gestoken.

De brandweer van Onverdacht rukte uit om het vuur te blussen maar stuitte op een boze menigte en moest zich onverrichter zake terugtrekken. Begeleid door het Regio Bijstandsteam lukte het later wel om het vuur te doven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina