Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Veiligheid volksbuurten

COMMENTAAR: Veiligheid volksbuurten

14/08/2019 12:00

COMMENTAAR: Veiligheid volksbuurten

 

CRIMINALITEIT IN MINDER welgestelde buurten is een probleem dat de bewoners hoofdbrekens bezorgd. Latour is een van die wijken. Criminaliteit is daar, zoals in zoveel volksbuurten, aan de orde van de dag, voor de politie lijkt het vaak een kwestie van dweilen met de kraan open. Veel bewoners en organisaties weigeren met de armen over elkaar te zitten en proberen de achteruitgang een halt toe te roepen.

Zo organiseerde een jongerenorganisatie zaterdagavond een discussiebijeenkomst om de problemen aan te kaarten en te praten over mogelijke oplossingen. Het is niet voor niets dat juist in Latour mensen opstaan; de wijk is de afgelopen maanden veelvuldig negatief in het nieuws geweest. Zo bleken zelfs scholen en schoolerven het doelwit te zijn geworden van rovers en ander gespuis. Vanuit de overheid werden daarop maatregelen genomen, maar daarna werd de wijk weer goeddeels vergeten.

Een echte oplossing voor de problemen werd al helemaal niet gezocht. Maar daar staat lanti om bekend: brandjes blussen als de nood onhoudbaar groot is, maar niet de moeite doen om de oorzaak van de brand te achterhalen. De initiatiefnemers van de bijeenkomst in Latour willen een platform opzetten en een plan maken voor verbetering van het veiligheidsgevoel en de oplossing van andere problemen. Dat is een eerste stap in de goede richting en verdient ondersteuning, in het bijzonder vanuit de politiek. Daarom waren voor die bijeenkomst diverse politieke partijen uitgenodigd, waarvan er slechts vier aanwezig waren.

Opvallend is dat NDP schitterde door afwezigheid, terwijl de partij mede dankzij (of juist vooral door) de steun die zij geniet van kiezers in de armere wijken in het machtscentrum heeft mogen plaatsnemen. Dat is tekenend voor deze partij: in de aanloop naar verkiezingen is men veelvuldig in de wijken te vinden en deelt men pakketten en andere cadeautjes uit in de hoop daar een stem voor terug te krijgen, maar zodra de buit binnen is, weigert men een structurele oplossing te zoeken voor de alsmaar erger wordende problemen.

Wellicht dat de bewoners zich dat nu ook realiseren en volgend jaar mei een andere keuze gaan maken, voor een partij die wel oprecht is. Overigens hebben ze van de BEP, Pertjajah Luhur en Pro ook niets te verwachten, want die hebben ook niet de moeite genomen een vertegenwoordiger naar de bijeenkomst te sturen. Zolang de politiek Latour en al die achterstandswijken blijft negeren, zal de achterstand blijven bestaan en dan wordt het veiligheidsvraagstuk nooit opgelost.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina