Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Consumentenwet moet bescherming bieden

Consumentenwet moet bescherming bieden

14/08/2019 06:11 - Cheflin Paulus

Albert Alleyne is de voorzitter van de Consumentenkring.

Albert Alleyne is de voorzitter van de Consumentenkring. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het kan wel eens gebeuren dat een aankoop uit een supermarkt of handelszaak moet worden ingeruild vanwege fabrieksfouten of complicaties. Het komt volgens klachten die de redactie bereikten tegenwoordig echter herhaaldelijk voor dat winkeliers en eigenaren van handelszaken weigeren om hun product terug te nemen.

Dit terwijl de winkeliers volgens de consumentenwet wel daartoe verplicht zijn. Dit zegt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring in een gesprek met de krant. Het blijkt dat de weigering vooral van Chinese winkeliers komt. Er wordt in andere gevallen weinig tot geen garantie gegeven op een groot assortiment aan producten waardoor de koper op den duur met het product zit als dat niet naar behoren functioneert.

Alleyne zegt dat in principe de handelaar het product terug moet nemen als de consument klachten heeft. "Als men niet verantwoordelijk gesteld wil worden, moet men het niet verkopen. Volgens de wet is de winkelier verantwoordelijk voor het goed dat hij verkoopt. Hij is het eerste aanknooppunt waar je naar toe gaat als er iets met het product aan de hand is", vertelt hij.

De consumentenwet moet volgens de voorzitter ook aangepast worden. Nu kan de organisatie niet naar behoren inspelen op dergelijke misstanden. De aangepaste wet is volgens hem al af, maar moet nog worden behandeld of goedgekeurd in het parlement.

Alleyne zegt dat hij de regering op het hart wil drukken meer dan ooit aandacht te besteden aan dit vraagstuk gezien de vele klachten uit de gemeenschap. "Ik roep het parlement op om haast te zetten achter de consumentenwet." Als het aan hem lag had de regering al veel eerder moeten inspelen om de consument te beschermen.

De houding van winkeliers die geen producten willen inruilen, is deels te begrijpen vindt Raymond Hasnoe, voorzitter van de winkeliersvereniging. "Mensen klagen vaker ja. Dit probleem heeft te maken met de kwaliteit van de producten. Er zijn twee kwaliteiten die wij hier hebben, dat zijn de A- en de B-kwaliteit. Als u eigenlijk de producten van lage kwaliteit uit China koopt, weet u waar u aan toe bent. De consumentenkring zou hiervoor moeten opkomen. En u weet dat goedkoop duurkoop is."

Het feit dat winkeliers en handelaren er regelmatig voor kiezen om goedkopere producten op de schappen te plaatsen, is volgens Hasnoe ook een van de voornaamste oorzaken van het gedrag. De winkelier kiest vooral voor minder dure producten vanwege de zwakke koopkracht van de consument.

Er worden kwalitatief lagere producten gekocht vanwege hun budget, benadrukt de voorzitter. "Vanwege de kwaliteit van de producten is de verkoper ook bang om voor jou te ruilen, omdat hij mogelijk verlies kan lijden. Men is allang blij dat iets verkocht is, vooral hoe het nu moeilijk is in deze crisis."

Hij is van mening dat er dringend voorlichting moet komen vanuit de overheid. "De importeur heeft de verantwoordelijkheid, maar het ligt ook deels aan wat er toegestaan wordt om te importeren. Alleen in Suriname worden bepaalde producten geïmporteerd als je vergelijkt met andere landen in de regio."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen