Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Controle herkeuring voertuigen gedigitaliseerd

Controle herkeuring voertuigen wordt na 10 jaar gedigitaliseerd

14/08/2019 09:22 - Van onze redactie

De controle op de herkeuring van motorrij- en voertuigen zal tien jaar nadat de overheid de verantwoordelijkheid voor de keuring deels afstootte nu digitaal geschieden.

De controle op de herkeuring van motorrij- en voertuigen zal tien jaar nadat de overheid de verantwoordelijkheid voor de keuring deels afstootte nu digitaal geschieden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De controle op het herkeuren van motorrij- en voertuigen zal voortaan digitaal gebeuren. Nu controleren medewerkers van de Stichting Herkeuringen Motorrij- en Voertuigen Suriname (SHMS) via een steekproef. In de huidige situatie verschijnt de informatie op een scherm, waarna zij uitrukken om persoonlijk bij de keuringsinstanties te controleren.

Volgens het in te voeren digitale systeem zal er bij elke aanmelding van een voertuig automatisch een 'flitshot' gemaakt worden, zodat de SHMS in de controlekamer kan zien dat inderdaad een voertuig zich heeft aangemeld. Informatie, zoals het kentekennumnmer, wordt getoond. Als dat niet gebeurt, mag er geen herkeuring plaatsvinden.

Bij beschikking is vastgesteld dat alle keuringsinstanties in Suriname een camerasysteem moeten hebben. Er is reeds een succesvolle pilot uitgevoerd bij twee keuringsinstanties, zegt Mike Naarden, voorzitter van de stichting aan het NII.

Alle eerste technische informatie van voertuigen van de politie wordt aan het systeem van de SHMS gekoppeld, om de controle flexibeler te maken. De stichting werkt goed samen met de afdeling Verkeer van het Korps Politie Suriname. Naarden stelt ook dat extra aandacht zal worden besteed aan de juiste uitrusting van de keuringsinstanties, zoals de 'platen- of rollerbank' waarop de voertuigen gekeurd worden.

De stichting heeft landelijk alle rembanken gecontroleerd en de juiste waarde in haar systeem geplaatst. Het kan volgens de voorzitter dus niet fout gaan. De burger moet een klacht kunnen indienen als hij het niet eens is met het besluit van een keuringsinstantie, waarna de SHMS onderzoek moet instellen. Er is trouwens ook een sanctiebeleid, maar Naarden hoopt dat het niet zo ver komt dat hiervan gebruik gemaakt moet worden.

Na jarenlange discussie vanuit de particuliere sector heeft de overheid in 2008 besloten om de verantwoordelijkheid voor het herkeuren van motorrij- en voertuigen deels af te stoten naar particulieren. Wilgo Bilkerdijk die vanaf het prille begin nauw betrokken is bij het keuringsproces, zegt aan het NII dat na tien jaar de noodzaak van het onderhouden van rij- voertuigen beter doordringt bij de burgers.

Hij constateert dat personenauto's redelijker worden onderhouden dan zware voertuigen. Hij verwijst daarvoor naar de vele ongevallen op de Wijdenboschbrug, waarbij zware voertuigen betrokken zijn geweest. De burger moet weten waarom herkeuring noodzakelijk is, en voegt eraan toe dat het jaarlijks herkeuren niet betekent dat gedurende een jaar het voertuig niet hoeft te worden onderhouden.

Bilkerdijk wijst in dit verband ook op de noodzaak van eenduidigheid bij wet- en regelgeving. "De overheid kan het niet overlaten aan elke willekeurige automonteur om te bepalen of een auto geschikt is om deel te nemen aan het verkeer of niet."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina