Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Scholieren weten bitter weinig over kinderrechten

Scholieren weten bitter weinig over kinderrechten

14/08/2019 03:43 - Gilliamo Orban

Kinderen van de basisschool praten over pesten op de eerste dag van een workshop georganiseerd door het Integraal Kinderbeschermingsnetwerk  (Ik Ben).

Kinderen van de basisschool praten over pesten op de eerste dag van een workshop georganiseerd door het Integraal Kinderbeschermingsnetwerk (Ik Ben). Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Kinderen lijken hun rechten niet te kennen. Zo konden maandag leerlingen van diverse basisscholen in Paramaribo nauwelijks antwoorden op een vraag over kinderrechten. Zij waren in de Paramaribo Zoo bijeengekomen in verband met de Internationale Dag van de Jeugd (12 augustus).

"We moeten met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) om de tafel zitten om de kinderrechten en de duurzame ontwikkelingsdoelen onder aandacht te brengen van elk kind", zegt waarnemend directeur Angela Salmo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) tegen de Ware Tijd.

Suriname tekende in 1993 het Kinderrechtenverdrag en in 1999 had het interne werking na publicatie in het Verdragenblad. "We moeten ook gaan evalueren wat we allemaal hebben gedaan", zegt de waarnemend directeur. Salmo weet niet wat de reden is dat de kinderen niet bewust zijn van hun rechten. "Vaak genoeg willen wij de schuld geven aan de onderwijzers, maar ik ben hiervan geen voorstander."

Sozavo is van plan om in eerste instantie een principeovereenkomst te tekenen met MinOWC, Justitie en Politie en Sport- en Jeugdzaken om integraal beleid uit te voeren, zegt Saimo. Hierdoor kan voorkomen worden dat zaken ad hoc worden gedaan. Zij realiseert zich dat de diverse ministeries zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor een beter jeugdbeleid. Er zijn nieuwe wetten geslagen en wetgeving is aangepast zoals de wet 'Arbeid door Kinderen en Jeugdige personen' en de Wet Opvanginstellingen.

Volgens Dion Satiman, leerkracht van de Openbare School Gijsbertusstraat, zou het misschien beter zijn dat Unicef langs de scholen gaat om de kinderen in te lichten over hun rechten. "Ze gaan het interessanter vinden als iemand van de organisatie hen daarover voorlicht." Unicef is de organisatie binnen de Verenigde Naties die zich inzet voor het welzijn van kinderen via onder andere het Kinderrechtenverdrag.

"Wanneer zaken zoals pesten zich voordoen, leggen we de kinderen uit dat elk kind recht heeft op bescherming. Het zou goed zijn als de rechten van het kind worden opgenomen in het curriculum", aldus Satiman. Tijdens de eerste dag hebben de kinderen van de basisschool hun mening gegeven over pesten en er zijn presentaties gehouden om pesten de kop in te drukken.

Woensdag zullen VOJ-scholieren zich uitspreken over sociale media, terwijl donderdag kinderen van VOJ-scholen uit diverse districten inzicht zullen krijgen in het strafrechtelijk proces en kennis opdoen van de functies van alle partijen die daarbij betrokken zijn. De activiteiten zijn georganiseerd door het Integraal Kinderbeschermingsnetwerk (Ik Ben) in samenwerking met de Unicef. De bedoeling is om dit jaarlijks te doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina