Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Basisopleiding Covab start in maart 2020

Tekort aan stageplekken dwingt Covab tot uitstel basisopleiding

14/08/2019 18:35 - Lloyd Djendje

Tekort aan stageplekken dwingt Covab tot uitstel basisopleiding

 

PARAMARIBO - De Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en beoefenaren van Aanverwante Beroepen (Covab) heeft de jaarlijkse aanvangsdatum van de basisopleiding in oktober voor dit jaar verschoven naar maart 2020. Er zijn onvoldoende stageplekken voor studenten die een opleiding moeten afronden.

Met deze aanpak wil het instituut de toename van het aantal stagiaires binnen een kort tijdsbestek verkleinen en meer studenten de gelegenheid geven hun studie af te ronden tussen oktober 2019 en januari 2020. Op dit moment zijn er 225 stagiaires.

Normaliter worden de meeste stagiaires geplaatst in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, maar door de renovatiewerkzaamheden zijn er weinig stageplekken, zegt Winamba Bamoeje, onderwijsmanager van de basisopleiding.

Daarnaast hanteren zorginstellingen een kortere opnameperiode voor patiënten, omdat de verzekeringmaatschappijen steeds minder willen betalen voor opnames die zij als 'te lang' typeren. "Hierdoor is de zorgvraag bij de ziekeninstellingen verkleind en ontstaat er minder behoefte aan stagiaire-hulp. Hierdoor neemt het aantal stagiaires zonder opvangplek steeds toe", zegt de onderwijsmanager.

De belangstelling voor de Covab-basisopleiding is toegenomen sinds in 2016 is gestart met duale inschrijving. Sindsdien worden studenten volgens Bamoeje niet alleen door de zorginstellingen geregistreerd, maar mogen zij zich ook zelf aanmelden voor de opleiding tot verpleegassistent, ziekenverzorgende of verpleegkundigde.

Van de studenten komt nu 25 procent binnen via de zorginstellingen, terwijl 74 procent van de vrije markt komt, vertelt Bamoeje. Ruim vijfhonderd personen staan op de wachtlijst. Van deze groep wachten sommigen al twee tot jaar drie op selectie om tot de opleiding te worden toegelaten. 

Er is al een groep geselecteerd, maar nu de nieuwe basisopleiding in maart beginnen, kunnen ze toch niet beginnen. Covab heeft hen al geïnformeerd. Bamoeje: "Studenten zijn onze belangrijke werkpartners en wij willen hen goede aandacht geven."

Geluiden als zou de start van de basisopleiding door geldgebrek zijn verschoven, verwijst zij naar het rijk der fabelen. "Het is absoluut geen financieel probleem." Een deel van de opleidingskosten wordt gedekt door de overheid. Studenten kunnen verder een lening aanvragen bij de Nationale Ontwikkelingsbank. Bij toewijzing mogen zij die in termijnen terugbetalen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina