Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Mi libi warti moro gowtu

COLUMN: Mi libi warti moro gowtu

15/08/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Mi libi warti moro gowtu

Stuart Rahan  

Sinds 28 juli hebben kunstenaars als Marcel Pinas, Razia Barsatie en Tolin Alexander zich emotioneel uitgesproken tegen het buitensporige geweld, gebruikt tegen kleine goudzoekers. 'Mi libi warti moro gowtu/Mijn leven is waardevoller dan goud' is uitgesproken in verschillende Surinaamse talen door verschillende activisten. Hun statement heeft betrekking op het dodelijke schietincident bij het goudconcessiegebied van Rosebel Gold Mines.

De kleine goudhosselaar Furgill Aloeboetoe werd dodelijk getroffen door een kogel. Volgens de politie hadden de porknokkers niks te zoeken in de verlaten mijnen van Rosebel; zij gebruikte dus haar geweldsmonopolie door gericht te schieten. Het is niet de eerste keer dat een dodelijk incident zich in de goudvelden heeft voltrokken. Dus dat er eerst een dode moest vallen alvorens de overheid ging optreden, is een fase die reeds jaren geleden is gepasseerd.

Niks eerst een dode. En Furgill Aloeboetoe is de voorlopig laatste goudmijndode op de lange lijst, een lijst die alleen maar langer zal worden. Het is nog steeds onrustig in de goudvelden. Waarom de lijst langer wordt? Omdat dezelfde overheid er persoonlijk belang bij heeft dat er onduidelijkheid bestaat binnen de goudsector.

De groots aangekondigde ordening van de sector is helaas niet door een politiekogel bezweken maar omgebracht door dezelfde personen die vanuit de overheid hun belang in de goudbusiness veilig stelden en de ordening als een fata morgana voorspiegelden. Het leven van een kleine hosselende goudzoeker is nog minder waard dan het gewonnen goud. Belanghebbenden hebben er letterlijk een moord voor over om het stukje mineraal te bemachtigen.

Wie het fatale schot gelost heeft, is nog steeds onderdeel van het onderzoek waarover politiewoordvoerder Humphrey Naarden beweert, geen zinnig woord te kunnen zeggen. Ik durf erom te wedden dat de bewuste schutter bij belanghebbenden bekend is maar dat gevreesd wordt dat bij bekendmaking van de dader de gevolgen minstens zo dodelijk kunnen zijn.

Wanneer het ophoudt? Het antwoord is heel simpel: als de Surinaamse crisis achter de rug is. Het zijn juist de simpele oplossingen die de Surinaamse overheid met ingewikkelde constructies probeert op te ontwrichten. Simpel omdat persoonlijke belangen bepalen hoe een erop losgelaten wet in elkaar wordt getimmerd. De aangepaste Amnestiewet van 2014 is zo'n typisch voorbeeld en de verplaatsing van het skalianprobleem tekent af hoe de verhoudingen liggen.

Om maar niet te praten over de Chinese trawlers die niet voldoen aan de wettelijke eisen maar nog steeds voor anker liggen voor de Surinaamse kust. Er zijn berichten dat die 'normaal' vissen maar dat zij uiteindelijk toch niet de Surinaamse haven hoeven te worden binnengeloodst.

Buy-catch, het beruchte woord voor zeeroverij in onze rijke visgronden. Gevangen op zee, verkocht op zee in voor Suriname belangrijke Amerikaanse dollars. De enigen die er wat van opstrijken zijn de belanghebbenden die de deal hebben gesloten. En ik kan u verzekeren, ik heb (nog) geen enkele Amerikaanse dollar ontvangen en ik denk u die dit leest, ook niet. It isn't me.

Je kan de kleine hosselaar niet blamen een stukje brood in de goudbusiness te zoeken. Iedereen probeert het hoofd boven water te houden in de neerwaartse spiraal waarin onze economie zich bevindt. Maar er zijn regels en laat het nou net deze regels zijn die de kleine illegale hosselaars tot crimineel gedrag verleiden.

Het liefst zouden wij allemaal in een soort van anarchistische staat willen leven waar wet- en regelgeving niet bestaan en de wegen vrij zijn om naar eigen goeddunken te handelen in onze overlevingsdrang. In zo'n staat heerst slechts de wet van de sterkste en niet iedereen is even sterk of even goedbewapend. En omdat wij mensen zijn, gewone simpele sociale wezens, hebben wij elkaar nodig om te leven. Goud is daar ondergeschikt aan.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina