Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gebrek aan stageplekken

COMMENTAAR: Gebrek aan stageplekken

15/08/2019 12:00

COMMENTAAR: Gebrek aan stageplekken

 

DE BASISOPLEIDING VAN de Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en beoefenaren van Aanverwante Beroepen (Covab) gaat niet - zoals gebruikelijk - in oktober van start, maar pas in maart volgend jaar. Volgens het opleidingsinstituut kan men niet anders omdat er voor studenten te weinig stageplekken zijn. Als dat echt de reden is, is dat een kwalijke zaak.

Immers, zorginstellingen of het nou ziekenhuizen, bejaardencentra of verpleeghuizen zijn hebben er alle belang bij dat zij ook in de toekomst over gekwalificeerd personeel beschikken. Om dat te bereiken moeten de studenten de gelegenheid krijgen om veel praktijkervaring op te doen en die begint met stage. Ook Suriname zal in de komende decennia, zoals zoveel landen in de wereld, de gevolgen van de vergrijzing aan den lijve ondervinden. Dat betekent dat er meer zorg nodig is en daar zijn mensen voor nodig.

In Nederland heeft de vergrijzing al lang toegeslagen en daar is niet bijtijds op ingespeeld. Integendeel, er werd juist op veel vlakken bezuinigd. Nu zit men met de gebakken peren en zijn er duizenden vacatures in de zorg die niet ingevuld kunnen worden. En dat wordt volgens de voorspelling, de komende jaren alleen maar erger.

In Suriname is het gelukkig nog niet zover en kunnen we leren van de fouten in andere landen. Dus een opleiding niet starten omdat instellingen niet in staat of bereid zijn om voldoende stageplekken te bieden, is uiterst onverstandig. Dat gaat zich op termijn wreken. Deels lijkt het een tijdelijk probleem te zijn als gevolg van de renovatiewerkzaamheden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, de grootste afnemer van stagiairs.

Echter, opmerkelijk is wel dat er ook minder stageplekken zijn omdat de behoefte terugloopt doordat verzekeringmaatschappijen steeds minder willen betalen voor opnames die zij als 'te lang' typeren: patiënten worden kennelijk eerder naar huis gestuurd.

In hoeverre dat verantwoord is en of dat hun gezondheid ook ten goede komt, is een vraag die niet wordt beantwoord. Het zou ook kunnen dat ziekenhuizen mensen langer vasthielden of vasthouden om extra inkomsten te genereren. Ook dat valt natuurlijk niet goed te praten.

Feit is dat zich een nieuw probleem voordoet in de toch al kwakkelende zorgsector. Covab en de instellingen die stageplekken aanbieden zullen snel de koppen bij elkaar moeten steken om te voorkomen dat in de nabije of verre toekomst patiënten vanwege een personeelstekort niet meer de medische zorg kunnen krijgen waar ze recht op hebben.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina