Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Karu nanga siri

COLUMN: Karu nanga siri

16/08/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

“Wow, wat erg”, fluister ik ontzet bij het lezen van de appjes uit Suriname. “We moeten nu ook een boot aanschaffen, …verwaarlozing van lozingen en pompgemalen, …bouwen op trenzen die dicht zijn gemaakt, …wat heeft de regering gedaan de afgelopen twintig jaar om dit probleem zo klein mogelijk te houden.” Hierna de foto’s: Maretraite mall en Chi Min onder water, sula’s in de straten. Tot slot de klapper. O ja, en dat schandaal over Bouta's kleinzoon. Seksschandaal. Uiteraard het laatste zonder foto’s.

Okay, dacht ik. Wij hebben nu hier in Nederland het schandaal van de Amsterdamse burgemeester Halsema, omdat haar vijftienjarige zoon ervan beschuldigd wordt van een inbraak op een woonboot in juli met een nepwapen. Iemand heeft deze informatie gelekt uit het politiesysteem. Want, zo beweert men, de zaak zou in de doofpot worden gestopt. Dat laatste mag natuurlijk niet maar ik vind niet dat je ouders dit soort zaken kunt aanrekenen. Halsema niet en Bouterse ook niet. Mi ma koskosi a no mi koskosi. Maar de laatste foto op mijn app gaf financiële zorgen. 

Een onderdeel van mijn auto hing gewoon los in de motorkamer alsof het ding een strijd had geleverd op leven en dood om vanwege het hoge regenwater niet te verdrinken. Door de hevige regenval in Paramaribo veranderden de auto's weer eens spontaan in amfibievoertuigen. Een amfibieauto kan zich zowel over land als over water voortbewegen. Misschien niet zo'n gek idee om amfibiebussen aan te schaffen omdat die dubbel functioneel zijn en de bus- en boothouders weer voor de zoveelste keer acties voeren. Schaamteloos hoe bewoners van Commewijne hier telkens de dupe van worden. En als de amfibiebussen rijden dan noemen we de rit de splashtour.

Het alternatief om de Surinamerivier over te steken. Bezienswaardig omdat men bij de platte brug het water inrijdt en toeristen mee kunnen op een sightseeing door de normale wijken. Uiteraard vaart het veer ook weer maar wie snel met de auto over de Bosjebrug wil, moet tol betalen. Want de brug heeft veel te lijden onder het intensieve werk- en woonverkeer en de zware houttransporten. De bus- en boothouders die nu hun diensten verlenen aan het Nationaal Vervoer Bedrijf en subsidie krijgen, eisen met de regelmaat van de klok achterstallige betalingen op. Zij mogen naar de intensive care van het AZP aan de beademing en er weer vanaf als ze met een goed plan komen om zelfstandig, georganiseerd en onafhankelijk te worden.

Maar laten we eerlijk zijn. De kolonisator heeft het land wel een goed doordacht afwateringssysteem nagelaten. Bestuurders hebben het verkwanseld en de goten gewoon dichtgegooid zoals nu ook vergunningen worden afgegeven voor bermen. Geen overleg met wijkbewoners en geen informatieavonden. Je wordt wakker en de aannemer is bezig met groot materieel. McDonalds aan de Keizerstraat is ooit ook gebouwd op een gedempte goot.

De voormalige kolonisator had dat absoluut goed voor elkaar. Intussen werkt men langzaam naar een mea culpa over hun besmette verleden, want dezelfde burgemeester uit Amsterdam vernoemt 27 straten in een nieuwe wijk in Amsterdam naar mensen die hebben gestreden tegen kolonialisme.

Een gepeperde Nederlands/Surinaamse mati reageert alsof hij gestoken is door een Para-bij uit het honingdistrict. "Niet te snel. Begin bij het begin. Zijn Baron, Boni en Jolicoeur daar ook bij want we moeten wel bij het begin beginnen. Niet alleen bij Louis Doedel." Ik heb hem gerustgesteld, want Baron, Boni en Jolicoeur hebben al een straat naar zich vernoemd gekregen.

Onbekend in het Amsterdamse rijtje strijders was voor mij de naam van het Surinaamse echtpaar Otto en Hermina Huiswoud. Aanhangers van het communisme, die wereldwijd streden voor de emancipatie van de zwarte gemeenschap.

Hoe dan ook, chapeau Amsterdam! Te yu e taki fu a karu yu musu taki fu a siri tu. Nu nog de geschiedenisboeken op de scholen aanpassen, de betrokkenheid bij de coup in Suriname vermelden, dan is er een gefundeerde basis van goed vertrouwen om de relatie verder uit te bouwen.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina