Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Mangroveproject moet worden voortgezet'

'Mangroveproject moet worden voortgezet'

16/08/2019 04:05 - Amanda Palis

Mangroveplantjes te Weg naar Zee.

Mangroveplantjes te Weg naar Zee. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoewel er enige onzekerheid is over de voortgang van het mangroveproject te Weg naar Zee ligt het, initiatiefnemer professor Sieuwnath Naipal kennende, niet in de lijn der verwachtingen dat het zal stoppen. Dit bleek bij een bezoek van journalisten donderdag aan het project dat in 2015 begon om met mangrove de kust te beschermen.

Tot nu toe is men hierin geslaagd door ondersteuning van donoren, maar het geld raakt op. Door zijn gedrevenheid zal Naipal er alles aan doen nieuwe bronnen aan te boren om het project te redden. De journalisten zijn rondgeleid door Xaviro van Ams, student van Naipal.

Van Ams: "Om onze natuurlijke kust te beschermen met het aanplanten van jonge mangrovebomen, redden wij niet alleen de kust te Weg naar Zee. Vorige maand is een soortgelijk project van start gegaan in Nickerie. Wij hopen dat ook andere gebieden langs de kust, zoals Commewijne en Coronie het systeem overnemen, want het heeft duidelijk bewezen dat het werkt", zegt Van Ams.

Als civieltechnisch student is hij vanaf het begin betrokken geweest bij het project te Weg naar Zee. Het succes blijkt onder andere uit landaanwinst van ongeveer anderhalve meter en het planten van ongeveer vierduizend mangrovebomen over een breedte van zevenhonderd meter. "Ik heb heel veel mogen leren als student, maar heb als mens ook de toekomst van onze kust tot zover helpen verzekeren", stelt Van Ams duidelijk trots.

Het veldbezoek maakte deel uit van de tweedaagse workshop voor mediawerkers over klimaatverandering. Die was georganiseerd door de Global Climate Change Alliance, een milieuproject van het Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma en de Surinaamse Vereniging van Journalisten. De workshop was bedoeld om journalisten handvatten aan te reiken om meer en verantwoord over klimaatverandering te schrijven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina