Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politici en OKB-voorzitter boos op Eugene Merkus

Politici en OKB-voorzitter boos op Eugene Merkus

16/08/2019 06:47 - Jason Pinas

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos.

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Eugene Merkus, voorzitter van het Centraal Hoofdbureau (CHS), heeft donderdag van verschillende politici flink de wind van voren gekregen na zijn presentatie tijdens een bijeenkomst voor politieke partijen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) had de sessie georganiseerd om de communicatie te bevorderen tussen het ministerie, het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), het CHS en de politieke partijen. Een deel van het publiek nam geen genoegen met de presentatie van de CHS-voorman, die "oppervlakkig" werd genoemd.

De vertegenwoordigers van vooral oppositiepartijen waren zichtbaar ontevreden over de informatie die Merkus gaf. Zij eisten duidelijkheid over misstanden op de stembureaus tijdens de vorige verkiezingen. "Waarom mogen wij niet weten wat zich heeft afgespeeld? Geef ons de informatie. U zit daar voor degene die naar het stembureau komt en niet andersom. We willen de cijfers zien", benadrukte NPS'er Charles de Back tijdens de vragenronde.

Robert Soentik van Pertjajah Luhur noemde de uiteenzetting van Merkus inhoudelijk niet sterk en beneden verwachting: het was een eenvoudige presentatie van enkele wetsartikelen, terwijl er zoveel inhoudelijke zaken zijn die duidelijkheid behoeven. Soentiek: "Ik had een verslag verwacht. Waarom geen verslaglegging?"

Het liep totaal uit de hand toen Biza-adviseur Anton Paal de CHS-voorzitter probeerde te ondersteunen. Soentiek was niet tevreden daarmee en er ontstond een heftige woordenwisseling tussen de twee mannen. Soentiek: "U bent niet de voorzitter, dus ik verwacht geen antwoord van u."

Paal sloeg terug: "Ik zeg de dingen zoals ze zijn. Ik ben niet hier om ruzie te maken, maar als u ruzie wil maken ben ik niet bang daarvoor. Efu yu wani meki probleem mi kan meki probleem tu",  Het duurde even voordat de mannen gekalmeerd waren.

Merkus kreeg ook OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos tegen zich, toen hij het publiek voorhield dat hij geen mooie verhalen heeft te vertellen. "We zijn op 30 januari 2015 als huidig CHS benoemd en helaas die smeuïgheden, mooie verhalen en spannende zaken van de afgelopen vijftien tot twintig jaar kan ik niet opdienen", antwoordde Merkus.

Die opmerking schoot Van Dijk-Silos in het verkeerde keelgat. "Het is de realiteit en geen smeuïge verhalen. U beledigt het OKB hier voor iedereen en dat accepteer ik niet. Ik stel voor dat de organisatie optreedt, anders gaat het helemaal uit de hand lopen en het gaat niet eindigen zoals Anton Paal", benadrukte Van Dijk-Silos duidelijk geïrriteerd.

Directeur Putridewi Amatsoemarto van Biza is ondanks de uitspattingen tevreden over het verloop van de bijeenkomst. Tijdens de evaluatie zullen volgens jaar zaken die verkeerd zijn verlopen, besproken worden en indien nodig verbeterd worden bij de volgende sessie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina