Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Simons wenst onderzoek vervalsing e-mail DNA-lid

Simons wenst onderzoek vervalsing e-mail DNA-lid

16/08/2019 15:35 - Ivan Cairo

Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de regering donderdag opgeroepen onderzoek te doen naar de verspreiding van een e-mailbericht via sociale media dat afkomstig zou zijn van NDP-parlementariër Wendell Asadang. Hij zou het bericht hebben verstuurd naar het DNA-e-mailadres van ex-assembleelid Frederik Finisie, de huidige districtscommissaris van Brokopondo.

In de nepmail wordt geopperd dat de politie instructies zou moeten krijgen om te schieten op porknokkers in Brokopondo die vernielingen aanbrengen aan installaties van goudmaatschappij Iamgold. Recentelijk is in het gebied na de fatale rellen van 28 juli in de Rosebelmijn opzettelijk een hoogspanningsmast beschadigd door onverlaten.

Simons merkte op dat het versturen van een e-mailbericht naar Finisie op zijn DNA-account onmogelijk is: dat e-mailadres is opgeheven toen Finisie terugtrad uit het parlement. Er heeft via het mailingsysteem van de assemblee geen mailwisseling tussen Asadang en Finisie plaatsgevonden zoals wordt gesuggereerd, stelde de parlementsvoorzitter.

Ofschoon vaker nepberichten over assembleeleden zijn verspreid op Facebook, vindt Simons het "levensgevaarlijk" wat er nu is gedaan. "Wanneer u een e-mail gaat rondsturen en doen alsof een lid heeft gezegd dat er geschoten moet worden op mensen, dan brengt u dat lid zijn leven in gevaar", zei de voorzitter.

Ze merkte verder op dat het gaat om digitale vervalsing in geschrifte. Dit is strafbaar volgens de wet Elektronisch rechtsverkeer. "Dat betekent dat je niet alleen maar meer op papier valsheid in geschrifte kan plegen, maar ook digitaal." De voorzitter wees op recente voorbeelden zoals de verspreiding van een WhatsApp-bericht dat afkomstig zou zijn van DNA-ondervoorzitter Melvin Bouva. Met een demonstratie is volgens Simons aangetoond dat het makkelijk is een vals bericht rond te sturen.

In het verleden zijn vaker dergelijke klachten aan haar voorgelegd door assembleeleden die slachtoffer waren geworden. Die zaken heeft ze niet kunnen oplossen. Op zijn minst moet volgens de voorzitter onderzoek gedaan worden. Het resultaat daarvan moet worden gerapporteerd aan DNA.

Hoewel het bekladden van mensen op sociale media ernstig is, gaat het moedwillig in gevaar brengen van een ander de DNA-voorzitter een brug te ver. "Er moet echt serieus onderzoek hiernaar gedaan worden, en als het ene niet mogelijk is, moet het andere maar gebeuren", zei Simons, zonder uit te leggen wat ze precies bedoelde.

Er moet in ieder geval een einde komen aan het uit de hand gelopen misdragingen van burgers op Facebook jegens hoogwaardigheidsbekleders, vindt Simons. Ongeacht hun kant van het politieke spectrum kunnen assembleeleden slachtoffer worden. "Het is een ontwikkeling die we niet moeten goedkeuren." De voorzitter is van oordeel dat volksvertegenwoordigers in vrijheid en veiligheid hun werk moeten kunnen doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina