Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Koffiekampers verzekeren rust

Koffiekampers verzekeren rust

17/08/2019 07:09 - Gilliamo Orban

Koffiekampers verzekeren rust

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Goudzoekers van Nieuw-Koffiekamp hebben donderdag in een vergadering de rust in het gebied gegarandeerd. Dat kan bijdragen aan de hervatting van de werkzaamheden van de goudmaatschappij Rosebel Gold Mines (RGM) in Royal Hill. Daar heeft de porknokker Furgill Aloeboetoe (25) op 28 juli het leven gelaten bij een schietincident, terwijl een andere gewond is geraakt.

Dit heeft ervoor gezorgd dat andere illegale goudzoekers verhit zijn geraakt en zwaar materieel in het mijngebied en een bus te Nieuw Koffiekamp in brand hebben gestoken. De bus vervoerde dorpelingen die werkzaam zijn bij RGM. "De goudmaatschappij kan nu gewoon een bus sturen naar het dorp om de mensen op te halen. Er zal niets kwaads gebeuren", verzekert ingewijde Melvin Landveld. "We moeten de Staat en RGM geruststellen wanneer we om tafel met hen zullen zitten", meent hij.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zal spoedig op de hoogte gebracht worden over het besluit van de mensen. Volgens Landveld, ook lid van het nieuwe onderhandelingsteam, dat op 4 augustus in het leven is geroepen, heeft de groep de bijeenkomst gehouden om ook verslag aan hun achterban te doen. Nadat het onderhandelingsteam was ingesteld, heeft het een gesprek gehad met president Desi Bouterse.

De president heeft de groep voorgehouden dat die liever zaken op orde stelt binnen de goudzoekersorganisatie Makamboa. Er is verdeeldheid ontstaan en de ontevreden groep heeft een nieuw onderhandelingsteam ingesteld. Maar Makamboa is het erkende aanspreekpunt van RGM en de Staat. "We hebben gemerkt dat we niets kunnen beginnen met het onderhandelingsteam en de president heeft ons huiswerk gegeven", zegt Landveld.

Er is volgens hem daarna getracht om de ontevreden bestuursleden van Makamboa op een lijn te krijgen met de ondervoorzitter Owen Pryor, maar dat is niet gelukt. Connery Plein is in de vergadering van donderdag als nieuwe voorzitter gekozen. Zijn voorganger is reeds geruime tijd overleden. "De bedoeling is dat Makamboa zal onderhandelen met de Staat en de goudmaatschappij", zegt Landveld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina