Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Struikelblok in confrontatie met de dood

Struikelblok in confrontatie met de dood in nieuwe expositie

18/08/2019 21:19 - Audry Wajwakana

Werk van George Struikelblok.

Werk van George Struikelblok. Foto: Collectie George Struikelblok  

PARAMARIBO - De dood is een onderwerp waarover men niet makkelijk wil praten. Toch krijgen we er allemaal mee te maken. Ook kunstenaar George Struikelblok. Zijn vader stierf nog voordat hij ter wereld kwam. En hoewel hij als kunstenaar het gemis al een plek heeft gegeven, is de confrontatie met de dood er dagelijks. In zijn nieuwe solo-expositie ‘Dungru/Donker’ toont de kunstenaar rond dit thema acht grote schilderijen op canvasdoek, elf papierwerken en een installatie met aluminiumfolie.

De werken zijn van 18 tot en met 25 augustus te zien in Galerie 23 Kunstuitleen Stichting Beeldende Kunsten (SBK) in Amsterdam, Nederland. Het gaat om niet eerder geëxposeerd werk van de kunstenaar. In de afgelopen vijftien jaren heeft hij zijn leven met het thema 'dood en liefde' in diverse exposities verteld. "Ik besef dat ik ook niet de enige ben die zonder een vader is opgegroeid. Toch zijn er zoveel vragen waarmee ik zit, die misschien nooit beantwoord zullen worden", zegt Struikelblok.

Die onbeantwoorde vragen en emoties verwerkt hij in zijn kunstwerken. "Bij elke geboorte komt de dood. Alleen weet je het niet wanneer het tijd is." Met deze expo hoopt Struikelblok bezoekers aan het denken te zetten over de vergankelijkheid van het leven. "Dat we allemaal eens doodgaan, is makkelijker gezegd dan begrepen en gevoeld. Hiermee wil ik aansporen om de tijd samen nuttig met elkaar door te brengen, elkaar te waarderen en de momenten met elkaar te koesteren en als het kan vast te leggen." 

De solo-expositie in de Amsterdamse galerie wordt twee jaar na zijn boekpresentatie gehouden. Struikelblok heeft in die galerie vaker solotentoonstellingen gehouden.  Speciaal voor deze expo heeft hij het gedicht 'Dungru' geschreven, waarin hij zijn gevoel ook in woorden omzet. De expo wordt zondag geopend waar hij dit gedicht ook zal voordragen. Struikelblok vertegenwoordigt Suriname samen met Leo Wong Loi Sing en Jhunry Udenhout op de achtste Biënnale in Beijing. Hij zal vanuit Nederland naar China afreizen. De Biennale Art Act in China wordt op 29 augustus officieel geopend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina