Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Trump drijft zwarte Amerikanen naar Ghana

Trump drijft zwarte Amerikanen naar Ghana

18/08/2019 15:28

Trump drijft zwarte Amerikanen naar Ghana

 

ACCRA - Steeds meer zwarte Amerikanen emigreren naar Ghana. Niet alleen om hun wortels te zoeken op het continent van hun voorouders, maar ook vanwege president Trump. Ze geven ook gehoor aan een oproep van Ghana, dat 2019 heeft uitgeroepen tot Year of Return.

De overheid wil dat nazaten van tot slaaf gemaakten naar het West-Afrikaanse land komen, als bezoeker of als immigrant. Deze maand is het vierhonderd jaar geleden dat de eerste groep aankwam in de huidige Verenigde Staten. Daarom greep Ghana dit jaar aan voor een terugkeercampagne.

Vanuit West-Afrika zijn eeuwenlang miljoenen tot slaaf gemaakten door Europeanen naar Noord- en Zuid-Amerika vervoerd. Ghana was voor velen de laatste Afrikaanse grond die ze onder hun voeten voelden. Het land probeert al langere tijd om nazaten van slaven en Ghanezen die in het buitenland wonen, aan te trekken. Daarom is er sinds vijf jaar zelfs een speciale afdeling voor die onder het ministerie van Buitenlandse Zaken valt.

"We roepen hen op om naar huis te komen, naar de plek waar ze horen", zegt Akwasi Awua Ababio, directeur Diasporazaken. Daarbij is de gedeelde geschiedenis het belangrijkste, zegt hij, maar de hoop bestaat ook dat de terugkeerders kunnen helpen Ghana te ontwikkelen. Hoeveel Amerikanen zich in Ghana vestigen, is onbekend. De regering houdt het op duizenden.

Volgens directeur Diasporazaken Ababio groeit het aantal wel en komen er niet meer alleen gepensioneerden, zoals eerst vooral het geval was, maar ook Amerikanen die zaken willen doen in Ghana. Ook de African American Association of Ghana, een vereniging van Afrikaanse Amerikanen, zegt steeds meer vragen binnen te krijgen van landgenoten die denken aan emigratie. Er zouden ook steeds meer gezinnen bij zitten. NOS.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina