Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Steeds grotere rol SZF heeft invloed op Zorgraad

Steeds grotere rol SZF heeft invloed op Zorgraad

19/08/2019 18:51 - Aidy Pinas-Agodeba

Steeds grotere rol SZF heeft invloed op Zorgraad

 

PARAMARIBO - Het Staatziekenfonds (SZF) vervult een veel grotere rol binnen de zorgsector dan vijf jaar geleden. Van de zorgverzekeraars heeft het SZF het grootste aantal verzekerden. De verzekeringsmaatschappij probeert transparant uit te komen voor de gemeenschap, maar helaas is het niveau nog niet wat het moet zijn voor de Zorgraad die de uitvoering van de wet Basiszorgverzekering nauwlettend in het oog houdt.

"Dit heeft niet alleen invloed op de Zorgraad, maar op de totale zorg in Suriname. U begrijpt dat een groot aantal verzekerden bij het SZF ligt en als deze een taak uitvoert die aan hen gedelegeerd wordt vanuit het beleid, dan vraag je jezelf af hoe transparant we bezig zijn", stelt de voorzitter van de Zorgraad, Anjanie Ganput.

Ze vraagt zich af wat de inkomsten en uitgaven van het SZF zijn en met welke uitdagingen de maatschappij kampt. De Zorgraad heeft zaterdag tijdens de openbare vergadering een presentatie gehouden waarbij ook is gekeken naar de data die door de zorgverzekeraars zijn verstrekt.

Van het SZF was er geen recent cijfermateriaal beschikbaar waarmee kan worden nagegaan hoe groot het verzekerdenbestand is. "Moet het zo zijn, is het nodig en ben je dan niet bewust bezig negativiteit te creëren en eigenlijk zelf dat heilig huisje in stand te houden?" vraagt Ganput retorisch.

"Dat wetsproduct basiszorg wordt niet teruggezien bij de verzekeringsmaatschappijen. Als je belt, wordt er braaf gezegd 'we bieden het aan', maar laat iemand anders bellen, wordt er niet als eerste gezegd: er is een basiszorgproduct", deelt Ganput haar ervaring.

Ze vraagt zich af of we nog ergere gevolgen willen zien en of we terug willen naar de blauwe en witte kaarten waar er helemaal geen financiële transparantie was. Met het nieuwe zorgsysteem geeft de regering minder uit.

Het is noodzakelijk dat het roer wordt omgegooid en dat zaken worden aangepakt waarbij het algemeen belang voorop staat. "De manier waarop wij omgaan met de basiszorg, doet de vraag rijzen of we niet weer terug bij af zijn", onderstreept ze.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina