Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Autoriteiten mijden Nieuw-Koffiekamp voorlopig

Autoriteiten mijden Nieuw-Koffiekamp voorlopig

20/08/2019 07:31 - Naomi Hoever

Autoriteiten mijden Nieuw Koffiekamp voorlopig

 

PARAMARIBO - “Ik ben niet meer naar Nieuw-Koffiekamp geweest sinds het incident”, zegt districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo. De krant sprak de burgervader maandag na de beëdiging van de korpschef. Finisie praat over het leven in het dorp sinds het incident waarbij de illegale gouddelver Furgill Aloeboetoe, het leven heeft gelaten op de concessie van Rosebel Gold Mines.

Op de vraag als hij bang is het dorp aan te doen zegt de dc: "Ik ben niet direct bang. Maar als dc ben ik ook mens. De illegale gouddelvers zijn verhit. We moeten daarmee rekening houden en niet de held uithangen." Finisie zegt dat in ruggenspraak met de regering het dorp weer zal worden aangedaan als de gelegenheid zich voordoet. "We zijn bezig met onderhandelingen en wanneer we merken dat rust volledig is teruggekeerd, gaan we terug naar het gebied. Het is niet wat het wezen moet in de goudvelden."

Finisie benadrukt dat het in het bewoonde deel rustig is, echter kunnen we niet ontleden wat de situatie in de Rosebelmijn is. "Sommige mensen zeggen dat het is veilig. Weer anderen zeggen dat het onveilig is." Ook minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling vertoefde in het weekend in Brokopondo voor partijactiviteiten. Hij deed de dorpen Compagniekreek en Marshallkreek aan.

Dikan zegt dat president Bouterse samen met de ministers van Justitie en Politie en Natuurlijke Hulpbronnen bezig is met de zaak. "Ik wacht de instructies van het staatshoofd af om verder met de gemeenschappen het traject af te leggen." De minister antwoordt op de vraag of Nieuw-Koffiekamp wordt gemeden: "Ik wil niet zeggen dat het wordt gemeden. De president is als hoogste man nu aan zet. We wachten het besluit van de president af. In het weekend was Bouterse nog in het gebied", zegt Dikan.

Twee weken geleden was een taskforce"bezig met de verwijdering van een groep illegale goudzoekers. Op een bepaald moment liep de situatie uit de hand waarbij vuurwapengeweld werd toegepast. Daarbij is Aloeboetoe geraakt. Zijn verwondingen waren van dien aard dat hij ter plaatse overleed.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina