Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Eierkwestie

COLUMN: Eierkwestie

20/08/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Eierkwestie

Gerold Rozenblad  

“Geen eieren in huis? Geen nood!” Wie oud genoeg is, kent deze kreet die langer dan twintig jaar terug regelmatig op Radio Apintie werd geslaakt, als reclame voor een of andere grote handelaar. Ik praat over de periode toen je nog minder dan 25 cent betaalde voor zo’n stuk oorsprong van kippenleven. Wij als arm gezin hadden op dat stuk nooit nood. We hadden een goed gevulde kippenren achter de woning en aan eieren was geen gebrek.

Van tijd tot tijd legde ook een kip het loodje. Dezer dagen echter, lijkt een ei delicatesse. En naar het zich laat aankijken, zal dat lange tijd het geval blijven. Althans als u net als ik meent dat bijna 1,50 voor het uitgepoepte product een beetje te ver gaat.

In de woordenstrijd tussen de overheid en de boeren zijn er enkele opmerkelijke argumenten waarom de prijs van een ei niet minder kan worden. Zo beroepen de boeren zich niet alleen op toegenomen productiekosten, maar ook op slechte kuikens en veevoer dat wordt aangeleverd, en die twee laatste componenten worden lokaal aangeleverd.

Met andere woorden: collega-ondernemers hier in Suriname leveren slechte kwaliteit. Zo erg dat wij het in onze portemonnee voelen. Opmerkelijk dat uit die hoek niets wordt gehoord. Maar wat mij nog meer opvalt, is dat collegaboeren die slachtkippen kweken, kennelijk geen last hebben van het slechte voer en hun kuikens kennelijk van het sterkere type zijn.

Anders hadden wij de totale sector moeten horen klagen en dat schijnt niet het geval te zijn. Of die laatste zijn het klagen beu, of wij betalen niet alleen te veel voor een ei, maar ook voor lokale kip, waar het sterftecijfer ook hoog zou moeten zijn. Het probleem en de kort door de bocht lijkende oplossing van de overheid om dan maar te importeren om de prijs te droppen, geeft aan hoezeer wij in alles in hokjes denken.

Als er echt een grondstoffenprobleem is, lijkt het mij simpel om de hele sector bijeen te roepen en met zijn allen na te gaan waar de knelpunten liggen. Dat aan de voerproducenten door de hele sector, en niet slechts door de eierboeren, wordt aangegeven dat hun voer ellendig is.

Misschien dat aan dezelfde tafel een antwoord kan worden gevonden op het mysterie waarom bepaalde kuikens wel overleven op het voer en andere niet. Althans voor zover de slachtkuikens niet massaal ten grave worden gedragen. Niet alleen de sector, maar waarschijnlijk ook u en ik zouden daar de vruchten van moeten plukken.

Als de argumenten van de eierproducenten terecht zijn, dan is misschien het meest jammere dat hun collegaboeren niet voor ze in de bres springen. Zij waren het die ongeveer 25 jaar terug min of meer dezelfde argumenten aanvoerden waarom er geen of althans onvoldoende kippenvlees op de schappen was.

De rest van het verhaal kennen wij. Mogelijk kunnen zij hun collega's inlichten dat bij Apintie de oude advertentie reeds wordt afgestoft. Slechts de naam van de handelaar zal anders klinken.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina