Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Reiziger uit Congo in quarantaine

Reiziger uit Congo in quarantaine

20/08/2019 08:49 - Ivan Cairo

Minister van Volksgezondheid Antoine Elias zegt dat er geen reden is voor paniek.

Minister van Volksgezondheid Antoine Elias zegt dat er geen reden is voor paniek. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Een reiziger uit de Democratische Republiek Congo die maandag in Suriname is gearriveerd, is door de autoriteiten in quarantaine geplaatst. Daarmee volgt Suriname het protocol van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor grensoverschrijding van personen uit landen en gebieden waar de ziekte ebola heerst.

De man, een Chinees, vertrok uit Congo met een tussenstop op Schiphol met als eindbestemming Brazilië. Hij arriveerde met de KLM-vlucht en zal enkele dagen in Suriname vertoeven voordat hij doorreist naar Brazilië.

Minister van Volksgezondheid Antoine Elias, stelt tegenover de Ware Tijd, dat er een zeer minieme kans is dat de passagier de dodelijke ziekte onder de leden heeft. Toch hebben de autoriteiten alle maatregelen getroffen die door de WHO zijn voorgeschreven. "Er is geen paniek nodig en er is ook geen reden voor paniek", benadrukt de bewindsman.

Elias stelt dat uit het voorlopig onderzoek is gebleken dat de man uit een gebied komt dat op 1900 kilometer verwijderd is van de plek waar momenteel ebola is uitgebroken. Op 17 juli maakte de WHO officieel bekend dat de ziekte in Congo is uitgebroken. De minister zegt dat de lokale autoriteiten door de autoriteiten in Nederland en Barbados formeel op de hoogte zijn gesteld dat er aan boord van de KLM-vlucht een passagier uit Congo zat.

Door dit bericht over de komst van de persoon, is tijdig het protocol ingezet voor de bejegening van een persoon die eventueel besmet kan zijn. "Binnen dit kader is alertheid in acht genomen en is al vroeg hieromtrent contact geweest tussen de directeur en de coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), Jerry Slijngard", zegt Volksgezondheid in een persbericht.

De directeur van Volksgezondheid en NCCR-topman Slijngard zullen dinsdag nadere mededelingen doen aan de samenleving. De bewindsman benadrukt dat Suriname correct is geïnformeerd over de komst van de reiziger uit Congo. "Anders was de hele vlucht teruggestuurd", zegt hij.

Voor zover Elias weet, is het de eerste keer dat Suriname geconfronteerd wordt met een reiziger die komt uit een land waar ebola heerst. Hij stelt, dat de Chinese ambassade een tolk beschikbaar heeft gesteld, zodat met de passagier gecommuniceerd kan worden. "De man praat alleen Chinees en unu n'e tek' no wan kans".

Eerder meldde het ministerie dat de alertheid was verhoogd, nadat de ebola-epidemie was bekendgemaakt. Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid, stelt in het persbericht van het ministerie, dat hoewel de passagier geen symptomen vertoont en niet komt uit het geteisterde gebied in het Afrikaanse land, hij toch is afgezonderd.

Zij benadrukt dat wordt gehandeld binnen het vastgestelde protocol, zodat de juiste procedures voor internationale gezondheidsvoorschriften van de WHO kunnen worden opgevolgd. Bij aankomst van de voornoemde vlucht zijn alle passagiers voorzien van een passenger location card. Hierdoor kunnen zij worden gemonitord door alle betrokken diensten.

"We blijven constant in contact en overleg met de WHO en de Paho om de situatie te monitoren, maar het land neemt zelf ook zijn eigen veiligheidsregels in acht. Deze zaak wordt op een professionele wijze behandeld", zegt minister Elias. Maandag kwam het coördinatieteam bijeen met diverse stakeholders waaronder BOG, Volksgezondheid, directoraat Nationale Veiligheid, immigratiedienst en het Centraal Laboratorium.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina