Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guyanezen klagen over garnalensmokkel

Aquaboeren Guyana klagen over garnalensmokkel uit Suriname

21/08/2019 17:49 - Ivan Cairo

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij belooft bij een diplomatieke klacht onderzoek.

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij belooft bij een diplomatieke klacht onderzoek.  

PARAMARIBO - De East Berbice/Corentyne Aquaculture Association beklaagt zich over smokkel van garnalen en tilapia's uit Suriname die een bedreiging vormt voor productie- en bedrijfsactiviteiten. “De illegale invoer leidt tot oneerlijke concurrentie omdat de garnalen en tilapia's ongereguleerd onze lokale en overzeese markten zijn binnengedrongen. Deze grootschalige smokkel van garnalen uit Suriname heeft in de loop der jaren onze lokale industrie getroffen”, staat in een communiqué.

De organisatie zegt de Guyanese autoriteiten te hebben geïnformeerd, maar van die zijde krijgt ze geen hulp. De smokkel gaat volgens haar ongestoord door. Wanneer smokkelaars worden gepakt, zeggen de autoriteiten dat ze geen hard bewijs kunnen vinden dat het om smokkelwaar gaat. De vermeende smokkelaars beweren dat de garnalen en tilapia's in de Corantijnrivier zijn gevangen, waardoor hen niet verboden kan worden hun waar in Guyana te verkopen.

Door de oneerlijke concurrentie hebben verschillende aquaboeren in Guyana hun activiteiten gestaakt; anderen staan op het punt om dit te doen en hierdoor worden zij en hun werknemers ook brodeloos, wordt beweerd. De redactie van de Ware Tijd verneemt, dat deze kwestie enkele weken geleden door de Surinaamse ambassade in Guyana onder de aandacht is gebracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo.

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij stelt niet op de hoogte te zijn van deze zaak. "Als dit onder mijn aandacht wordt gebracht zal ik het zeker aankaarten en bespreken met de relevante autoriteiten." De bewindsman zegt een goede samenwerking te hebben met de actoren in de visserijsector.

Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van smokkel van garnalen en tilapia's, dan wenst Parmessar schriftelijk geïnformeerd te worden. Hij zegt niet op basis van "roddel of horen zeggen" te kunnen optreden. Hij verzekert dat een onderzoek zal worden ingesteld zodra de Guyanese autoriteiten via diplomatieke kanalen de zaak onder de aandacht van Paramaribo hebben gebracht.

Volgens de Guyanese organisatie worden de illegale garnalen en tilapia's via "vele illegale routes langs de Corantijnkust in het grensdistrict Berbice, het land binnengebracht, vaak bij Strand Nr. 63". De associatie stelt dat uit haar onderzoek is gebleken dat de garnalensoort die uit Suriname wordt gesmokkeld alleen in zwampgebied voorkomt en niet in rivieren, zoals de smokkelaars beweren.

Gewaarschuwd wordt voor ziekten, plagen en bedreiging voor de gezondheidszorg in Guyana. "Het is een mythe dat de garnalen worden gevangen in de Corantijnrivier. De onjuiste informatie die door de smokkelaars wordt doorgegeven, wordt door de autoriteiten in Guyana geaccepteerd en zorgt voor ernstige problemen voor kleine boeren in het Corantijngebied."

De organisatie stelt dat de smokkelaars zelfs ertoe over zijn gegaan aquacultuurbedrijven fysiek te saboteren door dammen door te steken waardoor zwampwater hun bedrijfslocaties binnendringt en hun productie zo schade wordt toegebracht. De grote hoeveelheden goedkopere smokkelgarnalen zouden daardoor ook grif afzet vinden in Guyana.

De associatie vindt dat smokkelaars die betrapt worden beboet dienen te worden, anders zal er geen einde komen aan de vermeende smokkelpraktijken. Ze zegt bij het aankaarten van het smokkelvraagstuk van het kastje naar de muur te worden gestuurd door de Guyanese autoriteiten.

"We hopen dat dit niet het geval is bij de autoriteiten in Suriname en pleiten ervoor dat de illegale import van garnalen en tilapia diepgaand wordt onderzocht en een mechanisme wordt ingesteld om smokkelaars en daders aan te pakken zodat deze illegale handel wordt uitgebannen".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina