Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Congo-passagier onder vergrootglas

Congo-passagier onder vergrootglas

21/08/2019 09:58 - Ivan Cairo

Antoine Elias, minister van Volksgezondheid.

Antoine Elias, minister van Volksgezondheid. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De Chinese man die maandag vanuit Lubumbashi in Congo naar Suriname afreisde wordt onder een vergrootglas gelegd door de autoriteiten. Nadat eerst de gezondheidsautoriteiten een onderzoek begonnen, is nu ook het veiligheidsapparaat in het land geïnteresseerd in de handel en wandel van deze passagier.

De man is op een Braziliaans paspoort afgereisd, maar bood bij aankomst op de luchthaven te Zanderij een Chinees paspoort aan om het land binnen te komen. Uit het voorlopig onderzoek is gebleken dat de man op 18 augustus vanuit Congo via Nairobi, Kenia, en Amsterdam naar Suriname kwam.

"We zijn bezig met de verschillende buitenlandse autoriteiten voor meer informatie. De gezondheids- en veiligheidsautoriteiten zijn ook bezig met hem", zegt directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira, tegen de Ware Tijd. Ze geeft aan dat de man momenteel flink aan de tand wordt gevoeld. De resultaten van de contacten met de buitenlandse autoriteiten en de verhoren hier worden afgewacht, zegt de directeur.

Na aankomst in Suriname maandag wilde de man ondanks assistentie van een Chinese tolk niet veel prijsgeven over onder andere het doel van zijn komst naar Suriname en met welk doel hij in Congo vertoefde. "Hij was niet willing om informatie te geven over zijn bezoek aan Lubumbashi", zei minister van Volksgezondheid Antoine Elias dinsdag in het parlement. Ook gaf de reiziger geen informatie over eventuele kennissen of familieleden in Suriname.

Assembleeleden waren ingenomen met de maatregelen die het ministerie van Volksgezondheid tot nu toe heeft getroffen in het kader van bescherming van de volksgezondheid. Enkelen waren evenwel van oordeel dat ook de justitiële autoriteiten een diepgaand onderzoek moeten instellen.

NPS-fractielid Marlon Budike opperde zelfs de man onmiddellijk achter slot en grendel te plaatsen en grondig te onderzoeken waarom hij met verschillende paspoorten reisde en wat hij in Suriname is komen doen. Ook collega's Mahinder Jogi (VHP), Carl Breeveld (DOE) en Amzad Abdoel (NDP) wilden weten in hoeverre Justitie is ingeschakeld om verder onderzoek te doen in deze zaak.

Ook wilden ze weten welke vervolgstappen worden ondernomen in deze kwestie, nadat de initiële protocollen in werking zijn getreden. Raymond Sapoen van de HVB wilde weten in hoeverre Suriname voorbereid is om een met ebola besmette persoon op te vangen en de samenleving te beschermen.

Minister Elias legde uit dat ondanks de man geen symptomen van ebola vertoonde en niet komt uit het door de ziekte geteisterd gebied in Congo preventief is opgetreden door de man toch af te zonderen. "Dit om zijn reisgeschiedenis beter te onderzoeken en hem te monitoren. Benadrukt wordt dat de reiziger klachtenvrij is, niet uit een epidemisch gebied komt, en dus hoogstwaarschijnlijk niet met ebola besmet is, laat staan besmettingsgevaarlijk is", aldus de bewindsman.

Hij voegde eraan toe dat de bemanning en overige passagiers van de KLM-vlucht waarmee de reiziger is gekomen, alsook het personeel op de luchthaven, niet zijn blootgesteld aan een eventueel besmettingsgevaar. De autoriteiten willen duidelijkheid over zijn reisgeschiedenis voordat de man onbeperkte toegang krijgt tot het Surinaams grondgebied.

De bewindsman voerde verder aan dat ook het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en het ministerie van Justitie en Politie zijn ingeschakeld om onderzoek te doen. De lokale autoriteiten blijven in contact met de regionale en internationale gezondheidsorganisaties.

Elias legde uit dat Suriname niet zonder meer beperkingen kan opleggen aan reizigers, omdat daar internationale sancties op staan wanneer dat zonder gegronde redenen gebeurt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina