Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Haidy Malone: ‘Dit betekent niet het einde’

Haidy Malone: ‘Dit betekent niet het einde’

21/08/2019 08:03 - Merredith Bruce

Workshops voor kinderen bij de afsluiting van het Global Climate Change Alliance Suriname Adaptation Project in Villa Zapakara.

Workshops voor kinderen bij de afsluiting van het Global Climate Change Alliance Suriname Adaptation Project in Villa Zapakara. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het Global Climate Change Alliance Suriname Adaptation Project (GCCA) is dinsdag na drie jaar afgesloten. Vanaf 2016 zijn diverse activiteiten uitgevoerd om personen en instituten weerbaarder te maken tegen de negatieve invloeden van klimaatsverandering. Het project is bij Villa Zapakara afgesloten met presentaties van deelnemers.

Projectmanager Haidy Malone (UNDP) zegt tegen de krant dat de afsluiting van het project niet het einde betekent. "Wij hebben ervoor gezorgd dat er een dusdanige versterking plaatsvindt, zodat na afloop van het project mensen verder kunnen gaan met bijvoorbeeld data-analyse en het geven van informatie. Als wij alles zelf zouden doen, zou dat een verloren investering betekenen, want wie zou het dan van ons overnemen?"

Het project heeft 3,4 miljoen euro gekost en is gefinancierd door de Europese Unie en het United Nations Development Programme (UNDP). Het GCCA+ project was zeer breed en divers. De activiteiten die zijn uitgevoerd waren gebaseerd op twee aandachtsgebieden: verbetering van de verzameling van data over het weer en het klimaat en de verbetering van het mangrovebeheer.

De stichting Develop Art Foundation (DAF) heeft samen met 55 personen uit Nickerie, Coronie, Commewijne en Paramaribo de documentaire 'Uncovering Mangrove Ecosystem Services in Suriname' samengesteld. De groep heeft geleerd hoe een camera te gebruiken en is vervolgens op pad gestuurd om op eigen wijze de mangrove in hun districten te filmen.

DAF-voorzitter Rosita Leeflang is onder de indruk van het aangeleverde materiaal. Ze liet dinsdag drie korte filmpjes zien die gemaakt zijn in Nickerie. "Houdt u er rekening mee: wij hebben niets gefilmd. Alles is gefilmd door de mensen daar. Zij zijn op zoek gegaan naar de geïnterviewden en ze hebben zelf de camera gehanteerd. Wij hadden er verder totaal niets mee te maken", sprak ze lovend voordat de filmpjes werden afgespeeld.

De stichting heeft ook onderzocht hoeveel de personen in de districten kennis hebben over de mangrove en het belang daarvan. Als onderdeel van het project is het personeel van de Meteorologische Dienst getraind en oude data van sedert begin 1900 zijn voor een groot deel gedigitaliseerd.

"We hebben een heel jaar lang, zeker zestien uur per dag, mensen aan het werk gehad om dit te doen", zegt Malone. In samenwerking met de Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) zijn boeren te Weg naar Zee getraind in wat ze kunnen doen om de productie te garanderen. "Waardoor ze zo min mogelijk afhankelijk hoeven te zijn van weersomstandigheden", vult de projectmanager aan.

Het project heeft ook erin geresulteerd dat samen met het NCCR voor alle districten een districtsrampenplan is geschreven. Voorts is er een hydrologisch model ontwikkeld, om de waterstand van de rivieren onder verschillende klimatologische omstandigheden te kunnen peilen.

Winston Lackin, ambassadeur Milieuaangelegenheden voor Suriname, zei ingenomen te zijn met het project. Hij onderstreepte dat toegang tot kapitaal nog steeds belangrijk is om de bedreigingen van de zeespiegelstijging het hoofd te kunnen bieden.

Lackin vindt het ook van belang dat de milieuraamwet spoedig in behandeling wordt genomen. Simultaan met de presentaties dinsdag bij Villa Zapakara, werden op het terrein door onder andere het Rode Kruis en Suresur workshops afgewerkt met kinderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina