Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Juridisch dispuut' over brug Corantijnrivier

'Juridisch dispuut vertraagt bouw brug over Corantijnrivier'

21/08/2019 16:11 - Jason Pinas

Parlementariër Rachied Doekhie geeft aan dat de voorbereidingen voor de bouw van de brug over de Corantijnrivier zijn afgerond.

Parlementariër Rachied Doekhie geeft aan dat de voorbereidingen voor de bouw van de brug over de Corantijnrivier zijn afgerond. Foto: Jason Pinas  

NIEUW-NICKERIE - De bouw van de brug over de Corantijnrivier die Suriname en buurland Guyana moet verbinden, wordt niet door financiële uitdagingen opgehouden. Anders dan eerder is gesteld, weet NDP-parlementariër Rachied Doekhie dat de stagnatie te wijten is aan juridische perikelen.

De politicus zegt in gesprek met de Ware Tijd dat de twee landen nog geen overeenstemming kunnen bereiken over de jurisdictie over de brug. Guyana wil zeggenschap in de organisatie, maar president Desi Bouterse is geen voorstander daarvan. "Het is onze rivier en wij willen de brug bouwen, maar Guyana zegt dat het wil meebepalen. Als je 'ja' zegt, dan geef je eigenlijk een deel van de rivier weg", legt Doekhie uit. "Het is geen geldprobleem hoor. A moni de", vervolgt hij.

De parlementariër zegt dat de voorbereidingen voor de bouw af zijn. De tekening die is gemaakt door Ballast Nedam is goedgekeurd en er is ook een intentieverklaring tussen de twee regeringen ondertekend. Echter, Guyana houdt voet bij stuk dat het medezeggenschap wil. "Midden op het eiland in de rivier zouden een douanekantoor en een shoppingcenter komen", aldus Doekhie die zegt zich helemaal terug te vinden in het standpunt van Bouterse.

Doekhie: "De brug moet komen want het is ontwikkeling. Het is de enige ontbrekende schakel voor de algehele ontsluiting van Zuid-Amerika." De eerste officiële gesprekken over de aanleg dateren van september 2010. Bouterse en toenmalig Guyanese president Bharrat Jagdeo waren het met het elkaar eens dat de brug een groot pluspunt zal zijn voor beide landen. Onlangs heeft David Patterson, de Guyanese minister van Publieke Infrastructuur, gesteld dat zijn regering weer bereid is te onderhandelen over deze verbinding.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina