Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Recordaantal branden in Amazoneregenwoud

Recordaantal branden in Amazoneregenwoud

21/08/2019 02:26

Recordaantal branden in Amazoneregenwoud

Foto: Reuters  

BRASILIA - In het Amazoneregenwoud is vanaf januari tot en met augustus een recordaantal aan branden gedetecteerd, blijkt uit nieuwe gegevens van het agentschap voor ruimteonderzoek (INPE). Met behulp van satellietgegevens stuitte het agentschap op 72.843 branden.

Dat is een stijging van 83 procent ten opzichte van het aantal branden in dezelfde periode in 2018 en het hoogste aantal sinds het agentschap begon met de metingen van bosbranden in 2003. Alleen al sinds donderdag zijn er volgens INPE 9.507 nieuwe bosbranden in het Amazoneregenwoud gedetecteerd.

Vooral in Brazilië heeft men last van de branden. In de stad Sao Paulo was het dinsdag midden op de dag donker, door de vele rook die uit het Amazonegebied kwam overwaaien. Bosbranden komen veel voor in Brazilië rond deze tijd van het jaar en worden soms opzettelijk gestart in pogingen om illegaal land te ontbossen voor veeteelt.

De nieuwe onderzoeksresultaten van INPE komen in de maand dat de directeur van het agentschap ontslagen werd door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. De president had scherpe kritiek geuit op het agentschap, omdat dat volgens hem foutieve cijfers voorhield over de houtkap in Brazilië.

In juli maakte het INPE bekend dat er in juni een gebied van 920 vierkante kilometer van het Amazonewoud verloren was gegaan door illegale ontbossing; een toename van 88 procent ten opzichte van diezelfde maand in 2018.

Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op aarde. Het heeft een oppervlakte van meer dan vijf miljoen vierkante kilometer. 60 procent van het woud is gevestigd in Brazilië.

In het woud leven ongeveer 100 miljoen insectensoorten en bijna tweeduizend soorten vogels en zoogdieren. Een vierkante kilometer Amazoneregenwoud kan ongeveer 75.000 ton aan levende planten herbergen. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina