Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Mi abra, yu tan poko!

COLUMN: Mi abra, yu tan poko!

22/08/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Mi abra, yu tan poko!

Stuart Rahan  

Aan het einde van weer een schooljaar maken ook columnisten de balans op. Zou het ministerie van Onderwijs ook moeten doen, meer nog de overheid. Columnisten geven slechts een voorzet. Meer kunnen wij niet doen omdat het politieke mandaat ontbreekt aangekaarte mankementen te herstellen en tot beheersbare proporties te reduceren. Eenmaal de balans is opgemaakt, is het de bedoeling verliezen niet verder te laten oplopen. Nu investeren en consolidatie van de winsten.

Mijn neefje is over naar de derde klas van het mulo nadat hij vorig jaar was blijven zitten. Hij verkeert in de luxe positie goede cijfers te hebben behaald voor keuze B-richting. Met wis-, schei- en natuurkundecijfers die prima voldoen aan de eisen voor vervolg in technische of medische richting. Mocht hij ervan uitgaan dat zijn hoofd niet staat naar verdieping in en oplossing van wis-, schei- en natuurkundige formules, dan is de A-richting een makkelijke keuze. Alhoewel, met een A-pakket zal je ook je hoofd moeten breken hoe winsten te verhogen en verliezen te matigen.

De belangrijkste vraag die nu gesteld moet worden, is: wat wil je met je leven? Een schoolopleiding kan daar hulp in bieden maar mag de samenleving nu al van een vijftienjarige eisen dat die een keuze maakt voor de rest van zijn/haar leven? We gaan er vooralsnog van uit dat je langer buiten dan binnen de schoolmuren zal vertoeven. Dat wil ook niet zeggen dat je uitgeleerd bent. Ondervinding is ook een goede leerschool zoals iemand mij ooit vertelde dat zij cum laude geslaagd was van de Ondrofeni Universiteit. Deze bul zorgde er voor dat zij tot haar pensioen thuis mag blijven zitten op kosten van de belastingbetaler.

Vraag een gemiddelde scholier wat die wil verdienen, niet wat die wil worden. Het antwoord: veel geld, en als het even kan in korte tijd. De criminaliteit biedt in dit geval uitkomst maar is niet risicoloos. Je moet steeds achteromkijken met een grote kans dat je op zeker moment het hoofd stoot. Je houdt er geen kunde aan over maar een levensgrote kundu!

We kunnen ook de vraag in zijn algemeen stellen: wat heeft het land nodig? Ik heb mij steeds afgevraagd waarom wij geen landbouwschool hebben. De pijnlijke koloniale slavernij heeft ons met een landbouwfeit geconfronteerd. Suriname heeft potentie. Het is een kwestie van de emotionele knop omdraaien. Suriname is eigenaar van mineralen en andere kostbare grondstoffen. Sinds 1980 weten we hoe rijk we aan aardolie zijn. Eddy Jharap, de man met dek'ati, heeft ons bewezen dat er wel degelijk een dikbelegde boterham mee te verdienen valt. We moeten alleen het vertrouwen in eigen kunnen hebben.

Nu lees ik tot mijn verdriet dat het Global Climate Change Alliance Suriname Adaptation Project dinsdag is afgesloten. Geen internationale gelden meer voor behoud en versteviging van de Surinaamse kuststrook. Drie jaren hebben onder meer belanghebbende boeren met internationale steun parwa en mangrove geplant. Planten die niet alleen goed gedijen bij hoge waterstanden maar ook zorgen voor versteviging van de kuststrook door aangespoeld slib vast te houden. Boeren te Weg Naar Zee profiteren ervan. Ook Ivan Graanoogst, ook al investeerde hij geen rooie koperen cent.

Mijn verdriet zit hem meer in het feit dat ik bij de afsluiting de naam van Winston Lackin voorbij zag komen. Winston Lackin, ambassadeur Milieuaangelegenheden voor Suriname, zegt ingenomen te zijn met het project. Hij onderstreepte de toegang tot kapitaal dat nodig is om bedreigingen van de zeespiegelstijging het hoofd te bieden. Volgens de milieuambassadeur, residerend op het kabinet van de president, moet de milieuraamwet uitkomst bieden. Nooit heeft deze ambassadeur zich in het openbaar druk gemaakt over versteviging van de Surinaamse kust, noch met enige ontzetting heeft gepleit voor verduurzaming. Maar zodra het om geld gaat, den sortu man disi wan abra ala yari. Den buru mag fu tan poko.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina