Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Ebola

COMMENTAAR: Ebola

22/08/2019 12:00

COMMENTAAR: Ebola

 

HET IS GOED nieuws om te weten dat de autoriteiten waakzaam zijn en ervoor waken dat er geen figuren het land binnenkomen die een gevaar zouden kunnen zijn voor de volksgezondheid. Maandag is een passagier die vanuit Lubumbashi in Congo naar Suriname kwam onder een vergrootglas gelegd. Hoewel hij officieel niet komt uit het gebied waar de gevaarlijke ziekte ebola heerst, is het wel van belang hem te controleren.

Opvallend is dat deze man, een Chinees, bij vertrek uit Congo een Braziliaans paspoort toonde en bij aankomst in Suriname een Chinees reisdocument. Hij wil weinig kwijt over het doel van zijn reis naar Suriname en Congo. Deze situatie roept meer vragen op dan ze antwoorden geeft. Ten eerste blijkt dat het wel degelijk mogelijk is dat iemand uit een door ebola besmet gebied terecht kan komen in Suriname.

Dat moet veel alarmbellen doen luiden omdat we open grenzen hebben. Om maar een voorbeeld te geven: als hij via Nickerie was gekomen was er geen enkele douaneambtenaar die zijn papieren zou controleren. De reiziger zou zelf mogen beslissen of hij naar de douane zou gaan om zijn paspoort te laten afstempelen.

Een andere belangrijke vraag is in hoeverre wij toegerust zijn om daadwerkelijk op te treden als deze meneer op de één of andere manier wel ebola zou hebben en intussen al heel wat mensen besmet heeft in de vliegtuigen waarin hij heeft gezeten. En de belangrijkste vraag: hoe bestaat het dat de reiziger enkele keren heeft kunnen overstappen zonder dat de landen waar hij is geweest alarm hebben geslagen en hem uit de rij hebben gehaald.

Hopelijk wordt deze informatie gedeeld wanneer de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid Danielle Veira, die daar ongetwijfeld ook naar heeft gevraagd, die krijgt. Deze zaak behoeft ook verder onderzoek omdat het de tweede keer is in korte tijd dat er iets aan de hand is met een Chinese reiziger.

Hoewel elk geval apart behandeld moet worden, mogen de wenkbrauwen wel gefronst worden wanneer een Chinese man binnen korte tijd na aankomst een Surinaams paspoort krijgt en een andere Chinese man het land binnen weet te komen met een Chinees paspoort zonder dat hij kan aangeven waarom en voor wie hij komt. Het kan allemaal toeval zijn natuurlijk en evengoed hebben de twee gevallen niets met elkaar te maken. Maar het is beter het zekere voor het onzekere te nemen en de twee zaken goed te onderzoeken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina