Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fitch herziet economische verwachting Suriname

Fitch herziet economische verwachting Suriname naar negatief

22/08/2019 10:29 - Ivan Cairo

Fitch herziet economische verwachting Suriname naar negatief

Foto: hurriyetdailynews.com/  

PARAMARIBO - De economische vooruitzichten voor Suriname zijn door Fitch Ratings van ‘stabiel’ bijgesteld naar ‘negatief’. De kredietwaardigheid van het land is evenwel herbevestigd op ‘B-min’.

De negatieve vooruitzichten weerspiegelen de verwachting van Fitch dat grote overheidstekorten en financieringsbehoeften, deels als gevolg van de uitgavendruk in verband met verkiezingen in mei 2020, zullen blijven leiden tot een snelle toename van de overheidsschuld in relatie tot het bruto binnenlands product (bbp). Dat staat in beoordeling die het ratingbureau woensdag heeft uitgegeven.

Voorlopige fiscale gegevens voor de eerste helft van dit jaar geven, aldus Fitch, aan dat het overheidstekort op kasbasis ongeveer 10 procent van het bbp zal bedragen voor 2019. Onzekere financieringsopties, benadrukt door "de lopende monetaire financiering van de centrale bank", dragen bij aan neerwaartse risico's. Kwetsbaarheid van financiële systemen blijft een groot probleem.

Desgevraagd merkt Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), tegenover de Ware Tijd op dat slechts begin dit jaar monetaire financiering van de overheid heeft plaatsgevonden. "De enige monetaire financiering is conform Artikel 21 van de bankwet. Er is geen enkele andere", zegt Van Trikt.

Fitch schetst in het rapport een niet al te rooskleuring beeld van staatsfinanciën. De uitgaven stijgen sneller dan de inkomsten. Als de regering niets doet "klopt dat wel, maar dat is base-line thinking". Volgens de governor wordt hard gewerkt en de staatsinkomsten nemen toe. Van Trikt: "We moeten een inhaalslag maken."

Het begrotingstekort steeg in 2018 buiten verwachting tot 12,3 procent van het bbp, als gevolg van betaling van achterstanden aan leveranciers, loonsverhogingen, subsidies en overdrachten en rentekosten. Het nominale tekort was veel kleiner met 7,5 procent van het bbp, maar is minder relevant voor de financiering, aldus Fitch.

Olie- en goudinkomsten van de overheid, ondersteund door extra inspanningen van de belastingdienst, zijn bijna terug op het niveau van vóór de prijsschokken van 2015 tot 2016. Echter, primaire uitgaven in relatie tot de schommelende staatsinkomsten, zijn moeilijk bij te stellen en rentebetalingen in 2019 stijgen naar 17,4 procent. In 2014 was dat nog 4,1 procent. Fitch baseert deze cijfers op data van het Bureau voor de Staatsschuld.

Het ratingbureau verwacht dat de overheidstekorten ruim op 10 procent van het bbp zullen blijven in 2019 en 2020. Dit vanwege de verwachting dat in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar de uitgaven voor infrastructuur zullen toenemen.

Voorlopige gegevens van het eerste halfjaar van 2019 laten een overheidstekort van 12 procent van het bbp op jaarbasis zien. De regering verwacht dat dit in de tweede helft zal dalen. "Dit komt overeen met de bruto financieringsbehoeften van de overheid van 14,3 procent van het bbp voor 2019. Structurele hervormingen vermindering van elektriciteits- en watersubsidies in 2016; een geplande belasting over de toegevoegde waarde in 2018 - zijn uitgesteld, waardoor de verwachting van Fitch dat de budgettaire kloof tot 2021 wordt verkleind, wordt verlaagd."

In reactie op het Fitch-rapport stelt het ministerie van Financiën dat de Surinaamse economie uit de diepe crisis van 2015-2016 is geklommen en groeit met ruim 3 procent per jaar. De verbeterde macro-economische condities zouden voorts blijken uit de sterk gedaalde inflatie, die sinds februari dit jaar lager is dan 5 procent, en de stelselmatige toename van de deviezenreserves van het land.

Deze reserves bedroegen per eind juli 713 miljoen US dollar, goed voor vier maanden import. Worden de importen voor de mijnbouwsector daar niet bij berekend, dan stijgt de importdekking naar 5,8 maanden. In de opleving verbeteren de staatsfinanciën verder, stelt het ministerie.

De aankondiging van een mogelijke grote nieuwe olie-ontdekking kan Suriname helpen nieuwe internationale financiering te verkrijgen, zegt Fitch. Dit wordt beaamd door Van Trikt. De regering zou tegen gunstige voorwaarden op de internationale kapitaalmarkt financiering kunnen krijgen.

Staatsolie kondigde deze maand aan dat het bedrijf een derde near-shoreput boort. De voorlopige schattingen van het bedrijf stellen het potentieel op achthonderd miljoen vaten winbare olie. Dit zou een grote ontdekking zijn voor Suriname als verder technisch onderzoek bewezen oliereserves oplevert. De eerste productie zou volgens het bedrijf naar schatting over drie tot vijf jaar plaatsvinden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen