Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Lekkage aardpen kan stroomstoten veroorzaken’

‘Lekkage in aardpen of verhoogde ampère kan stroomstoten veroorzaken’

22/08/2019 05:01 - Naomi Hoever

‘Lekkage in aardpen of verhoogde ampère kan stroomstoten veroorzaken’

Foto: Instagram  

PARAMARIBO - Eric Graanoogst (58) en Gabriel Stuger (32) kwamen zondag door zware stroomstoten om het leven. De Ware Tijd sprak twee deskundigen op het gebied van installaties naar aanleiding van de elektrocutie die zich op Reeberg heeft voorgedaan.

De twee installateurs reageren niet op het voorval zelf, maar geven een algemeen beeld van zaken die zich kunnen voordoen bij een eventuele kortsluiting. De oorzaak van een kortsluiting kan verschillend zijn.

De eerste installateur zegt dat bij een kortsluiting de beveiliging van de zekering moet worden aangesproken. Dat betekent dat het stroomcircuit van de zekering of breker zichzelf uitschakelt, indien goed beveiligd. Als dat niet gebeurt, moet de stroomtoevoer worden uitgeschakeld.

"In zo een geval zou het circuit van de EBS ook automatisch moeten worden uitgeschakeld. Waren de huizen geïnstalleerd door erkende installateurs en waren ze geaard?" vraagt de deskundige retorisch.

"Een woning moet goed beveiligd zijn met de juiste breker tegen kortsluiting. Een aardpen is bedoeld om de overtollige stroom weg te voeren. Indien een breker een te hoge waarde heeft, dan wordt de breker bij een kortsluiting niet uitgeschakeld. Pas als alles op een rij is gezet, kan precies worden nagegaan wat er is misgegaan", zegt de installateur.

De tweede installateur legt uit dat het huis goed geaard moet zijn. Mensen kunnen dat van tijd tot tijd opmeten of een aardlekschakelaar plaatsen. Hij adviseert om de aardgesteldheid van woningen na te gaan. Voorts waarschuwt hij om niet zomaar tot verhoging of verzwaring van brekers over te gaan.

De installateur legt uit dat bij een stroomstoring men niet op natte of blote voeten op een stenen vloer moet lopen. De stroomtoevoer moet verder bij de hoofdkast worden uitgeschakeld. Bij stroomstoten moet met een houten stok of rubber te werk worden gegaan om de stoten te remmen of de stroom uit te schakelen. De installateur legt uit dat hout en rubber namelijk niet geleiden. Stroomstoten kunnen voorkomen als een hoogspanningskabel op een laagspanningskabel terechtkomt.

De weduwe van Graanoogst zegt dat de stroomstoring in een aantal huizen in de straat te voelen was nadat een auto tegen een mast van de EBS was aangereden. Op het perceel waar het tragische ongeval zich heeft voorgedaan, staan drie woningen. Het eerste huis is volledig afgebrand. De vrouw vertelt dat haar dochter zag dat het licht flikkerde.

De vader ging op het geroep van zijn dochter af en liep naar de vriezer. Hij bleef vastplakken aan de vriezer. Toen de schoonzoon hulp wilde bieden, slingerden de stroomstoten hem omver. De vrouw schakelde uiteindelijk de schakelaar uit, maar de twee mannen lagen roerloos op de grond. De weduwe zegt dat het gebeuren niets met blikseminslag te maken heeft, zoals kort na het incident werd gesuggereerd. De uitvaart van de twee mannen is donderdag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina