Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Buurlanden praten nu pas over Canawaima

Suriname en Guyana onderhandelen nu pas over Canawaima

22/08/2019 20:53 - Jason Pinas

Het is door het uitvallen van de Canawaima nog drukker dan normaal bij de backtrackroute waar er totaal geen regelgeving is.

Het is door het uitvallen van de Canawaima nog drukker dan normaal bij de backtrackroute waar er totaal geen regelgeving is. Foto: Jason Pinas  

NIEUW-NICKERIE - De Canawaima, die de veerverbinding tussen Suriname en Guyana onderhoudt, ligt al bijna drie maanden door twee defecte motoren werkeloos aan de oever. Wanneer de veerboot weer zal varen is niet bekend.

Boothouders die de illegale, maar gedoogde backtrackroute onderhouden, beleven gouden tijden omdat zij de enige verbindingsschakel op het water vormen tussen de twee landen. Het gevaar is dat door ontbrekende douanecontrole er geen zicht is op wie allemaal het land binnenkomt.

Neville Pengel, woordvoerder van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, zegt tegen de Ware Tijd dat als voorlopige oplossing binnenkort een andere boot zal worden ingezet. Echter, de twee buurlanden moeten hierover nog overeenstemming bereiken.

"Suriname heeft zijn deel al gedaan, maar Guyana had zijn aanmeersteiger nog niet opengesteld voor de boot. Het ministerie heeft meerdere malen geschreven naar Guyana, maar er is pas deze week gereageerd. Dus de ministers gaan er nu over praten."

Pengel zegt dat de benodigde onderdelen voor de motoren van de Canawaima al zijn aangeschaft, maar het herstel nog niet is begonnen. "Reparaties bij de overheid gaan niet gewoon. Er zijn procedures waaraan men zich moet houden en die processen zijn nu ingezet", legt de woordvoerder uit.

Door het uitvallen van de veerboot is de chaos op de backtrackroute enorm. Honderden passagiers doen dagelijks de oversteek van en naar Suriname zonder zich te melden bij de douanepost te South Drain. Volgens Pengel vinden sommige reizigers het niet prettig, maar doordat er geen keus is maken ze gebruik van de kleine boten.

De Ware Tijd nam in het weekend poolshoogte. "No teki den sma tas zomaar", schreeuwt een boothouder duidelijk geïrriteerd tegen een sjouwer. "Ik doe wat ik wil. Wat ga jij kunnen doen? No weri mi ede", reageert de aangesprokene, terwijl collega's op en neer rennen om passagiers te werven.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft op 19 juni verzekerd dat de controle per direct zou worden opgevoerd. Die uitspraak is slechts bij een belofte gebleven. Ook de tijdelijke controlepost van de Militaire Politie die beloofd was, is er nog niet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina