Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Centrale Bank vliegt lading Surinaamse dollars in

Centrale Bank vliegt lading Surinaamse dollars in

23/08/2019 00:01 - Ivan Cairo

Het vliegtuig van Qatar Airlines donderdagavond op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Het bracht een lading Surinaamse dollars binnen ter vervanging van oude en versleten bankbiljetten.

Het vliegtuig van Qatar Airlines donderdagavond op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Het bracht een lading Surinaamse dollars binnen ter vervanging van oude en versleten bankbiljetten. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft donderdagavond een lading Surinaamse dollars laten invliegen. Dit wordt bevestigd door CBvS-governor Robert van Trikt en Kelly Soemodipoero, hoofd van de afdeling Kassierderij bij de bank.

Beide functionarissen geven aan dat de lading bestemd is ter vervanging van oude, vervuilde, gescheurde of versleten bankbiljetten die regelmatig uit omloop worden gehaald. "Ja, er is werkelijk geld geleverd dat we sinds vorig jaar hadden besteld. Het gaat om een reguliere operatie ter vervanging van afgekeurde bankbiljetten", stelt Soemodipoero op vragen van de Ware Tijd.

Hij voegt eraan toe dat geregeld de geldcirculatie wordt opgeschoond door vervuilde of gescheurde biljetten terug te nemen. De laatste keer dat een dergelijke operatie werd uitgevoerd, was in 2017. "Deze bezending is door de vorige governor besteld, daarom zal zijn handtekening op de bankbiljetten te zien zijn", merkt Van Trikt op. Volgens hem was het de hoogste tijd om weer een opschoningsactie te houden.

Deputy-governor Michael Soeknandan legt uit dat een biljet van SRD 5 doorgaans een levensduur heeft van zeven tot negen maanden. Dan moet het vervangen worden. In een ideale situatie zouden versleten bankbiljetten minstens één keer per jaar vervangen moeten worden. Verversing van de geldhoeveelheid is noodzakelijk omdat telmachines en ATM-machines versleten biljetten op de duur niet meer kunnen verwerken. "Deze biljetten worden dus unfit verklaard en uit circulatie gehaald", zegt Soeknandan.

Soemodipoero zegt dat het afgelopen anderhalf jaar twee containers vol onbruikbare bankbiljetten zijn vernietigd. De vernietiging van uit roulatie gehaalde bankbiljetten gebeurt onder het toeziend oog van de externe accountant van de bank. "De accountant is erbij, omdat die moet aftekenen wat wordt vernietigd. Hij zit te kijken of alles richtig geschiedt", aldus Van Trikt. Afgekeurde biljetten worden aan de papierversnipperaar gevoerd.

Het nieuwe geld is door de in Duitsland gevestigde drukker Giesecke & Devrient geleverd met een vliegtuig van Qatar Airlines. Dit bedrijf drukt voor de Europese Centrale Bank de nieuwe eurobiljetten. De bankfunctionarissen geven aan dat het de drukker is die bepaalt hoe en met welke carrier een bestelling zo goedkoop en veilig mogelijk zal worden geleverd. "Dat bepalen wij niet", aldus Soeknandan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen