Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering stemde in met vertrek Alcoa

Regering besloot mede stopzetting aluinaardeproductie

23/08/2019 16:59 - Wilfred Leeuwin

Asiskumar Gajadien van de VHP.

Asiskumar Gajadien van de VHP. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Suralco heeft niet alleen, maar samen met de regering in 2014 besloten om de aluinaardeproductie in Suriname stop te zetten. Deze nieuwe informatie plaatst de discussie rond het vertrek van de bauxietmaatschappij in een totaal andere context, dan sinds 2015 werd aangenomen na het Memorandum of Understanding (MoU) tussen de regering en de Suralco.

De informatie is pas deze week vrijgegeven door minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen tijdens een gesprek met de parlementaire commissie die de machtigingswet aan de regering voorbereidt en de wet wijziging van de Brokopondo Overeenkomst (BO) behandelt.

Van verschillende zijden in het parlement wordt opgemerkt dat deze nieuwe wending de gesloten onderhandelingen tussen de regering en de Alco een andere dimensie geeft. Vooral leden van de oppositie vinden dat hiermee alle handelingen van de regering en die van haar onderhandelingscommissie in strijd zijn met de grondwet en vooral met de Brokopondo Overeenkomst.

De regering zal antwoord moeten geven op de vraag waarom zij dit besluit mede heeft genomen. Het antwoord is volgens Rusland belangrijk, omdat het bureau Worley Parsons, dat door de regering was ingehuurd om een technisch assessment te maken, in 2015 tot de conclusie kwam dat Suriname een world class alumina refinery had en dus een medespeler kon blijven op de internationale markt.

De overtuiging binnen de internationale industrie in die dagen was dat Suriname niet moest meewerken aan de ontmanteling van de raffinaderij, omdat daarmee een belangrijke troef uit handen gegeven zou worden. De regering gaf aan met het bedrijf Monaco Resources in zee te zullen gaan. Echter is daar niets van terechtgekomen.

De focus lag vervolgens op de overname van de Afobaka-waterkrachtcentrale in 2019 en de afbouw van de BO en dus de werkzaamheden van de Suralco in Suriname. Er is door de presidentiële commissie onderhandeld en het parlement ontving de finale conceptdocumenten.

In het parlement zijn donderdag de eerste discussies begonnen om te bepalen of de regering wel of niet wordt gemachtigd om de gesloten overeenkomsten met de Alcoa uit te voeren en de Brokopondo Overeenkomst te wijzigen. Alle zeven leden van de parlementaire commissie die de behandeling van deze twee wetten heeft voorbereid, zijn al aan het woord gekomen in de eerste ronde. Het is al duidelijk dat zowel oppositie als coalitie het de regering niet gemakkelijk zullen maken.

Asiskumar Gajadien van de VHP noemt de gesloten contracten tussen regering en Alcoa uitverkoopdeals. Bij de coalitie zijn de meningen verdeeld. Zij die positief staan tegenover de gesloten deals merken op dat het belangrijk is dat Suriname eind dit jaar de Afobaka-stuwdam in handen krijgt en daarmee jaarlijks 100 miljoen US dollar bespaart door zelf elektriciteit op te wekken in plaats van die bij Suralco op te kopen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina