Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Puppetmasters

COMMENTAAR: Puppetmasters

24/08/2019 12:00

COMMENTAAR: Puppetmasters

 

EXPERTS ZIJN HET erover eens dat er maar weinig ergere blunders zijn voor Suriname dan het staaltje ‘Franchepane’ dat deze regering heeft gemaakt van de overeenkomst voor het vertrek van Alcoa. Als we kijken naar de informatie die mondjesmaat vrijkomt zijn twee dingen duidelijk: we hebben als land gefaald om een professionele houding aan de dag te leggen tijdens de onderhandelingen met Alcoa en we zijn dieven van onze eigen portemonnee.

Uit informatie van minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen aan het parlement blijkt dat de regering kennelijk heeft meegewerkt aan het voornemen van Alcoa om de aluinaardeproductie te staken. Elk internationaal bedrijf mag besluiten om op basis van de eigen bevindingen te stoppen met de bedrijfsvoering. Maar dan moet gekeken worden naar de afspraken die zijn gemaakt toen Alcoa en de Staat besloten samen te werken. Dat is dus niet gedaan toen.

Het parlement toont zich ook niet van zijn beste zijde, wanneer het nu - één voor twaalf - weer eens verrast reageert op het incompetente Alcoa-beleid dat deze regering laat zien. Dat een deel van de coalitie nu alweer een verbaasd gezicht trekt is show. Want toen het moment daar was om de regering ter verantwoording te roepen voor deze draak van een deal was het deze zelfde coalitie die met de staart tussen de benen koos voor het enge partijbelang.

Dat de regering de ondernemer Dilip Sardjoe die zelf ook belangen heeft in de energiesector heeft gekozen om de onderhandelingen te leiden over de belangrijkste energiebron van het land, is zuiver een staaltje regering-Bouterse. De president heeft een broertje dood aan formaliteiten, onafhankelijke kennis, objectiviteit en een schone lei. Sardjoe is namelijk ook genoemd als een van de ontvangers van smeergeld rondom de bouw van de Wijdenboschbrug en veel eerder ook als belanghebbende in de zaak Begro Insulaire.

Maar eerlijk is eerlijk, dat een groot deel van het kader dat Suriname rijk is ook nog erg stil blijft in de Alcoa-affaire, maakt duidelijk dat er kennelijk veel op de achtergrond gebeurt. Er zijn invloedrijke puppetmasters die met onzichtbare hand aan de touwtjes trekken. De beerput zit vol verhalen, halve waarheden en hele leugens die eens verteld zullen worden en het oordeel van de historie zullen ondergaan. Het is belangrijk dat ieder die hierbij betrokken is en comfortabel de bankrekening beziet wanneer het geweten weer eens opspeelt, weet dat het eindoordeel bij de komende generaties ligt en dat de huidige leiders niet het eeuwige leven hebben. U bent dus gewaarschuwd!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina