Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dertien studenten weg met beurzen van China

Dertien studenten weg met beurzen van China

24/08/2019 04:27 - Amanda Palis

De groep bursalen die naar China is vertrokken.

De groep bursalen die naar China is vertrokken. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Veel mensen - ook familieleden - begrijpen niet waarom ik zo ver weg ga om verder te studeren. Maar ik doe dat om mijn dromen te verwezenlijken”, vertelt Sharen-Vess Schaap, een van de dertien studenten die met een beurs van de Chinese regering vertrekken naar China. De Chinese ambassade heeft donderdagavond een afscheidsreceptie voor hen gehouden.

"Ik hoop dat jullie goed gebruik zullen maken van deze unieke kans en dat jullie niet alleen kennis opdoen door de studie, maar leren over de taal en cultuur", zei ambassadeur Liu Quan tijdens zijn toespraak. De dertien studenten zullen uiteenlopende master- en bachelorstudies aan prestigieuze universiteiten volgen. Ze zijn gekozen uit ruim 160 Surinamers die een aanvraag hadden ingediend.

Elk jaar biedt de Chinese ambassade studenten een beurs voor China aan, maar ze stelt ook korte trainingen beschikbaar. Zo hebben in de afgelopen jaren meer dan vierhonderd landgenoten er hun kennis verrijkt. "Suriname en China hebben sinds 1976 diplomatieke banden. De goede relatie komt niet alleen tot uitdrukking in de frequente bezoeken en economische samenwerking, maar ook in uitwisselingsprogramma's", vertelt Quan. Hij merkt ook een toenemende interesse naar kennis- en cultuuruitwisseling.

Lilian Ferrier, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, wees de studenten erop dat ze - met wat ze nu gaan doen - een grote sprong zullen maken, die zeker invloed zal hebben op de rest van hun leven. De bewindsvrouw beloofde om met het Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten te bekijken om de in China behaalde diploma's te erkennen. "Er zijn momenteel studenten die daar een excellente opleiding in psychologie hebben gedaan in China, maar niet aan de bak kunnen komen omdat het diploma niet wordt erkend in Suriname."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina