Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Niet verlengen contracten is wraakactie’

‘Niet verlengen 325 contracten Rosebel is wraakactie’

24/08/2019 06:20 - Cheflin Paulus

Abop-fractielid Diana Pokie  zegt dat Rosebel een wraakactie is begonnen, na het veelbesproken en fel bekritiseerde schietincident op 28 juli in het concessiegebied van het bedrijf.

Abop-fractielid Diana Pokie zegt dat Rosebel een wraakactie is begonnen, na het veelbesproken en fel bekritiseerde schietincident op 28 juli in het concessiegebied van het bedrijf. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Abop-assembleelid Diana Pokie kan zich niet terugvinden in de wijze waarop de regering omgaat met het besluit van Rosebel Gold Mines (RGM) om 325 contracten van arbeiders niet te verlengen. President Desi Bouterse die eerder beloofde de problemen bij Rosebel op te lossen, kan volgens de parlementariër aan betrokkenen en hun gezinnen geen goede toekomst garanderen.

Pokie noemt de handelingen van de multinational een wraakactie om de regering onder druk te zetten om naar haar pijpen te dansen. "Je ziet gewoon dat Rosebel alle macht heeft. Het is een zware klap voor de arbeiders en hun gezinnen en de regering neemt de situatie niet serieus. Ze moet de mensen een goede toekomst garanderen, want wat nu gebeurt is hen onrecht aandoen, hen brodeloos maken. Wij moeten de mensen uit hun problemen helpen, maar er komt niets van", reageert Pokie verontrust.

RGM zou volgens haar een wraakactie zijn begonnen, na het veelbesproken en fel bekritiseerde schietincident op 28 juli in het concessiegebied van het bedrijf waarbij Furgill Aloeboetoe is omgekomen. De regering is volgens de volksvertegenwoordiger machteloos en toont geen daadkracht. De handelingen van de multinational waren volgens de politica voorspelbaar en de regering had vooraf al een mogelijke oplossing moeten bedenken om direct te kunnen inspelen op de harde aanpak van het goudbedrijf.

"We hadden dit alles kunnen voorkomen door een transparant beleid te voeren, want nu weten de mensen niet waar ze aan toe zijn", zegt Pokie. Ze concludeert dat niet alleen de direct betrokken werknemers zijn gedupeerd, maar door de ontwikkelingen is ook de samenleving in verwarring is gebracht.  Pokie zegt dat ze elke dag naar Brokopondo gaat en merkt dat de veiligheid nabij het concessiegebied nog niet is gegarandeerd. Dit zou één van de voornaamste redenen zijn waarom RGM haar werkzaamheden niet wil voortzetten zoals dat gebruikelijk is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina