Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Opnieuw onderhandelen met Alcoa niet mogelijk'

‘Nieuwe onderhandelingen met Alcoa niet mogelijk’

24/08/2019 08:16 - Wilfred Leeuwin

‘Nieuwe onderhandelingen met Alcoa niet mogelijk’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Nieuwe onderhandelingen met Alcoa zijn niet meer mogelijk, hoe graag leden van het parlement dat ook willen. Na felle discussies in het parlement zei minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) dat parlement en regering niet anders kunnen dan te komen tot een acceptatiedocument.

"We zullen inhoudelijk met elkaar moeten nagaan en beter formuleren waardoor we een beter resultaat kunnen halen. We moeten ook niet vergeten dat we in een zakelijke overeenkomst zijn met Alcoa, dat geen 'zomaar bedrijf' is in de wereld. En als klein land staan we niet los van de geopolitieke ontwikkelingen in de wereld en is het belangrijk hoe wij omgaan met dit soort vraagstukken", hield de bewindsman het parlement vrijdagavond voor.

Volgens Akiemboto, die werd ondersteund door collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, zijn de behandeling en de hele kwestie rond Alcoa/Suralco in een controversiële sfeer gebracht. De NH-minister heeft een dringend oproep gedaan op het parlement om de verdere behandeling zakelijker aan te pakken. Hij zal namens de regering maandag beginnen aan de inhoudelijke beantwoording van de vele vragen die zijn gesteld.

In twee dagen heeft het parlement zowel technisch, politiek en af en toe ook emotioneel, de aan haar gepresenteerde conceptovereenkomsten tussen de regering en Alcoa besproken. De rode draad bij zowel de oppositie als de coalitie is, dat een uiteindelijke overeenkomst een nationaler karakter moet hebben en het resultaat veel beter zal moeten zijn dan nu het geval is. In de discussies zijn vrijwel alle aspecten aan de orde gekomen.

De basis voor de discussies is het rapport van een parlementaire commissie die de onderhandelingen en de daaruit voortgevloeide contracten heeft geanalyseerd. De beantwoording door de regering, die deze kwestie snel wil afwikkelen, zal maandag plaatsvinden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina