Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Organisatoren tevreden met forse verlaging

Organisatoren tevreden met forse verlaging vergunningskosten

25/08/2019 09:17 - Gilliamo Orban

Organisatoren van publieke evenementen in Paramaribo Zuid-West zijn tevreden met de drastische verlaging van de vergunningskosten.

Organisatoren van publieke evenementen in Paramaribo Zuid-West zijn tevreden met de drastische verlaging van de vergunningskosten. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Organisatoren van publieke evenementen in Paramaribo Zuid-West zijn tevreden met de drastische verlaging van de vergunningskosten. De vergunning voor een eenmalig evenement was eerder verhoogd naar SRD 5.000, maar is nu teruggebracht naar SRD 1.000. De borgsom voor het organiseren van evenementen is van SRD 7.500 verlaagd naar SRD 2.000.

Indien de voorgeschreven eindtijd van het evenement niet wordt overschreden en de plek wordt schoongemaakt na het feest, wordt de borg teruggegeven. "We vinden het goed dat de overheid ons tegemoet is gekomen, want om SRD 12.500 (de som van de eerder geldende borgsom en vergunningskosten, ... red.) te hebben om een evenement te organiseren is veel. Je hebt nu slechts SRD 3.000 nodig", zegt Matte Omouth van de belangengroep tegen de Ware Tijd. Voor opkomende organisatoren kan het bedrag wel aan de hoge kant zijn. "Er worden namelijk ook voorschotten betaald aan artiesten."

Organisatoren noemden eerder een gesprek met de districtsraad van Paramaribo over de drastisch verhoogde tarieven voor een vergunning veelbelovend. "De raad gaat de evenementen categoriseren en ons op de hoogte stellen, want een evenement in Flamboyant Park dat duizenden mensen kan accommoderen is niet hetzelfde als een dansfeest bij Ubeco", zei Omouth eerder.

Hij blijft erop wijzen dat organisatoren een belangrijke schakel zijn voor de verdere ontwikkeling van artiesten, aangezien ze een podium krijgen om hun talent te bewijzen. Eén van hen was Young Boss, meer bekend als Bakaa Boi. "Zijn show in Zenaida was zaterdag uitverkocht. Het is een jongen die bij ons is begonnen", beweert Omouth.

Volgens hem zullen de organisatoren zich bundelen in een vereniging. Deze organisatie, met rechtspersoonlijkheid, moet het erkende aanspreekpunt worden met de overheid. "Wij zullen de belangen van organisatoren moeten behartigen. Eén van de dingen is dat we te lang wachten op een vergunning. Ook al heb je die maanden terug aangevraagd", zegt Omouth.

Honore van Ommeren van dansschool CoDanCo is niet te spreken over de vermakelijkheidsbelasting die moet worden betaald voor dansvoorstellingen. Ongeacht het karakter van de activiteit is het belastingtarief nu 25 procent van de toegangsprijs. "Ook al gaat het om een schoolvoorstelling waarbij minderjarigen meedoen, betalen we het bedrag. Dat kan toch niet", klaagt Van Ommeren.

Behalve dat de dansschool zich bezighoudt met het ontwikkelen van talenten, is de school aan het opvoeden zoals studenten discipline aanleren. "Ik heb twintig jaar in Kingston, Jamaica, gewoond en die belastingvorm bestaat daar niet", aldus Van Ommeren.

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina