Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suripop XXI verrast met grote namen

Suripop XXI verrast met grote namen uit muziekscene

25/08/2019 20:00 - Audry Wajwakana

Henk van Vliet overhandigde tijdens de launch van de Suripop XX-songs op 4 juli 2018 in de Royal Ballroom van hotel Torarica een exemplaar van de CD aan een der componisten.

Henk van Vliet overhandigde tijdens de launch van de Suripop XX-songs op 4 juli 2018 in de Royal Ballroom van hotel Torarica een exemplaar van de CD aan een der componisten. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Composities van een aantal klinkende namen uit de Surinaamse artiestenwereld zijn gekozen voor de finale van de 21ste editie van Suripop. Voor veel Suripop-liefhebbers, maar ook onder de finalisten en het bestuur van de Stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur was de bekendmaking van de twaalf finalisten een complete verrassing.

Dat er veel bekende artiesten in de finale zijn beland, moet volgens Henk van Vliet, ondervoorzitter van de stichting, wetenschappelijk benaderd worden. "Ik denk dat het bij alle artiesten en mensen uit de muziekwereld leeft om eens mee te doen aan dit evenement. Er wordt kwaliteit geleverd, dus een grote artiest schroomt niet om hieraan mee te doen, omdat het hem of haar nooit zal schaden", zegt Van Vliet.

Opvallend in deze editie is dat alle twaalf songteksten in Sranantongo zijn. Om er zeker van te zijn dat dit nooit eerder is voorgekomen, gaat Van Vliet het even na in zijn computer. Tot Suripop XVI vindt hij een mix van Sranan, Engels en Nederlandse titels. De laatste edities moet hij nog in zijn computer invoeren. Dat er bij de 21ste editie alle twaalf Sranantongoliedjes zijn gekozen, noemt Van Vliet "puur toevalligheid".

"De taal is helemaal niet ter discussie. Alle inzenders mogen in de gangbare talen hun composities inzenden. De talen zijn niet van invloed bij de beoordeling", benadrukt hij. Volgens Van Vliet had de negenkoppige jury het knap moeilijk om uit de 82 inzendingen een selectie te maken. "Er waren zeker een dertigtal liedjes die potentiële finaleliedjes zijn en om daaruit weer twaalf te selecteren was een hard job, maar ze hebben een goede job gedaan", zegt hij tevreden.

Roberto Banel, muziekproducer en muzikant met verschillende hits, moest het goede nieuws eerst een paar dagen laten bezinken. "Pas toen de namen in de media werden gepubliceerd, besefte ik heel goed dat ik een van de finalisten ben", zegt hij rustig. Banel heeft vanaf 2009 verschillende composities ingezonden en nu is het hem gelukt: zijn compositie is geselecteerd voor de finale. "Ik heb op muziekgebied al bijna alles bereikt. Ik ben gedecoreerd, heb met de beste artiesten gewerkt en het enige dat ik in mijn cv wilde bijschrijven is Suripop", zegt de muziekproducent heel blij.

Voor theatermaakster Hilkia Lobman is de finaleplek een grote eer. Dit jaar besloot ze de uitdaging aan te gaan om twee liederen in te zenden. "Ik heb veel liefde voor theatermaken en ik ben blij dat muziek ook liefde voor mij schijnt te hebben", zegt ze lachend. Omdat ze niet veel weet over muziek, heeft ze de workshops die de stichting organiseerde allemaal gevolgd. "Ze waren echt allemaal nuttig, want het resultaat is niet uitgebleven", zegt ze. Lobman voelt zich vooral vereerd dat ze in de finale is met de artiesten die al grote successen hebben geboekt.

Ook de 24-jarige artiest Delceggio Scheineman is erg blij met een plekje in de finale. Bij Suripop XVII deed hij als rapper mee bij het lied 'Wan tra lobi'. De smaak kreeg hij hierdoor flink te pakken en droomde om het evenement als componist mee te maken. "Die droom is nu werkelijkheid", roept hij blij. Dat hij bij de eerste inzending in de finale is beland, noemt hij een combinatie van geluk, hard werken en zijn eigen kwaliteit.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina