Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voorbereidingen elfjarige basisschool in volle gang

Voorbereidingen elfjarige basisschool in volle gang

26/08/2019 16:27 - Naomi Hoever

Voorbereidingen elfjarige basisschool in volle gang

Onderwijsminister Lilian Ferrier (l) spreekt enkele kleintjes. Ze zegt dat de voorbereidingen voor de elfjarige basisschool nog gaande zijn. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De elfjarige basisschool, waarbij de eerste twee jaren van het mulo worden samengetrokken met de basisschool, zal worden ingevoerd. "Mulo gaat in de toekomst oplossen", zegt Lilian Ferrier, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Na de elfjarige school kunnen leerlingen een richting kiezen.

Volgend jaar moeten de vernieuwingen voor de leerjaren zeven en acht af zijn. "Er gebeuren dingen om mij heen waarmee ik elk jaar als minister wordt geconfronteerd. Onze kinderen moeten kansen krijgen en doorstromen. Een kind doubleert omdat het een kwart punt tekort komt of een cijfer heeft gehaald waarmee niet aan een bepaalde eis wordt voldaan of subjectief wordt beoordeeld."

De minister haalt als voorbeeld het vak schrijven aan op de lagere school. "Kinderen moeten de klas overdoen om schrijven. Dan krijg ik één of ander formule op basis waarvan de mensen het rechtvaardig vinden dat het kind het over moet doen. Terwijl het reken- en taalcijfer goed is. Maar om een onvoldoende voor lezen en schrijven blijven kinderen zitten. Wat is dat? De logica en ratio ontbreken."

Ze noemt wetgeving het belangrijkste. "Wetgeving moet komen en niet dat mensen allerlei regeltjes maken. Het kan toch niet! Hoe bepaal je schrijven met één of andere formule of subjectieve beoordeling? Hoe kan een leerling een voldoende voor taal hebben en om een vijf voor schrijven blijven zitten? Wat dat kind in de taal en dictee heeft opgeschreven heeft de leerkracht wel kunnen lezen."

Ferrier zegt die verantwoordelijkheid te nemen. "Onderwijs heeft geëxperimenteerd met de schrijfmethode. In de eerste klas blokletters los. In de tweede klas blokletters vast en in de derde klas krijgen ze schuin hellend. Wat doet dat met je hersenontwikkeling?" De bewindsvrouw zegt vanuit haar vorige functie als psycholoog dat het handschrift wordt gevormd door de hersenontwikkeling, handcoördinatie en de fijne motoriek.

Ferrier: "Dit is het product van dingen die zijn ingevoerd zonder na te denken. We zitten nu met de gebakken peren. We gaan onze kinderen daarop afstraffen. Niet bij deze minister. Dat moet herzien worden. Deze methode werkt niet dus het kind moet gewoon over kunnen gaan." Ook het toetssysteem zal worden omgegooid.

Er is alvast gekeken naar de inhoud van hoofdrekenen. "Wat je vraagt van de kinderen is niet eerlijk. Ik heb dit keer meer tijd gegeven. Het heeft geresulteerd in betere cijfers. Zelfs volwassenen konden de sommen niet maken in de opgegeven tijd. Wat hebben we al die jaren met onze kinderen gedaan?"

Ferrier zegt dat de hoofdrekensommen moeten worden opgesteld zoals ze aanvankelijk bedoeld waren. "We gaan geen verkapte vorm van redactie vragen in hoofdrekenen. Voor de toekomst moeten we geen kinderen hebben die toetsen uit het hoofd leren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina