Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Producenten verwerpen opkoopprijs natte padie

Producenten verwerpen SRD 85 voor baal natte padie

27/08/2019 05:57 - Beta Debidien

Producenten verwerpen SRD 85 voor baal natte padie

Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - De Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) vindt een opkoopprijs van SRD 85 voor een baal natte padie van 79 kilogram onacceptabel. “Wij zijn op onderzoek gegaan en het blijkt dat de wereldmarktprijs gunstig is, waardoor exporteurs/molenaars een hogere prijs kunnen aanbieden aan de rijstboeren”, redeneert BSP-voorzitter Radjoe Bhikharie.

Uit calculaties blijkt dat de natte padie voor minimaal SRD 112 kan worden opgekocht. "Als het op SRD 85 blijft zullen wij de padie desnoods dumpen." De boeren staan achter de actie van de belangen­organisatie. "We kijken uit naar een gangbare prijs voor het product en zullen geen genoegen nemen met de aangeboden oude prijs, die ook al in het vorige seizoen werd geboden", zegt de strijdlustige padieboer Vinodh Jhakrie.

Door het spin-offeffect die doordrukken van de actie zal hebben, zullen volgens hem ook andere sectoren worden getroffen. "Daarom hebben wij altijd gepleit voor het instellen van een productschap, zodat alle actoren in de rijstsector op een lijn zijn."

Volgens Bhikharie heeft zijn organisatie herhaaldelijk benadrukt dat de prijs vóór de oogstperiode bekend moet zijn, zodat boeren hun planning daarop kunnen richten. Elk jaar rond deze periode begint opnieuw de prijzenoorlog. Een prijs achteraf bepalen is onacceptabel gelet op de kosten die er worden gemaakt bij de inzaai.

Bhikharie ondersteunt de districtsraad van Nickerie daarom. Die heeft de vorig week ervoor gepleit dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met een richtprijs komt. "Wij van de BSP blijven druk uit­oefenen, maar de exporteurs/molenaars zitten in een machtspositie en zij bepalen de prijs éénzijdig."

Bhikharie vindt dat door het ontbreken van een onderhandelingsstructuur, het niet eenvoudig is om de exporteurs/molenaars aan tafel te krijgen. Het is de vorige ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de afgelopen jaren niet gelukt daadkracht te tonen in deze kwestie. "Wij zijn benieuwd wat minister Rabindre Parmessar ervan zal maken."

Hem bekruipt het gevoel alsof de exporteurs/molenaars het ministerie van LVV en alles daaromheen in hun greep hebben. "We zijn geheel afhankelijk van de wereldmarktprijs van rijst en rijstproducten en als gevolg daarvan calculeren wij een opkoopprijs voor de padie", zegt een opkoper die niet bij naam genoemd wil worden. Volgens hem zal de prijs niet veel verschillen van de oude van SRD 85 die het vorig seizoen werd geboden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina